Wistjij
Image default
Dienstverlening

Hoe belangrijk is de warmwatervoorziening voor commerciële en publieke gebouwen?

Of je nu warm water nodig hebt voor productie- of verwerkingsactiviteiten, voor sanitaire doeleinden, voor de gezondheid en veiligheid van de klant of voor eenvoudige schoonmaakwerkzaamheden, het is belangrijk dat je de beste keuze maakt. Het is belangrijk dat je het beste type kiest om de hoeveelheid warm water te leveren die je nodig hebt wanneer je die nodig hebt. Eigenaars en beheerders van commerciële gebouwen kunnen kiezen uit verschillende opties voor de warmwaterbereider. Afhankelijk van de verschillende behoeften kan één of een combinatie van stijlen en typen warmwatervoorzieningen voldoende zijn voor de behoeften.

Waterverwarming is goed voor een aanzienlijk percentage van het maandelijkse energiebudget van een gebouw. Waterverwarmers verbranden meestal brandstof of gebruiken elektrische verwarmingselementen om warm water te produceren.

Warm water? Het is er ‘gewoon’! Of toch niet?

De meeste mensen denken niet veel na over de watertemperatuur in commerciële gebouwen. Toch is het leveren van warm water voor verschillende zakelijke behoeften een belangrijke overweging voor de eigenaars van deze eigendommen. Het niet goed regelen van de watertemperatuur kan leiden tot verbranding en bijdragen tot ernstige risico’s voor de volksgezondheid in de vorm van bacteriële infecties.

Brandwonden

De menselijke huid kan vrij snel verbranden wanneer zij aan heet water wordt blootgesteld, vooral bij kinderen en bejaarden. De gevarenzone begint bij 120°, waar een blootstelling van vijf minuten kan leiden tot derdegraads brandwonden. Bij hogere temperaturen nemen de risico’s snel toe: water van 130° veroorzaakt binnen dertig seconden derdegraads brandwonden en water van 140° doet hetzelfde in slechts zes seconden. Alles boven 150° (wat in twee seconden een derdegraads brandwond kan veroorzaken) veroorzaakt vrijwel onmiddellijk ernstige brandwonden.

Legionella

Warm water vormt een ander ernstig probleem in de vorm van legionella. Dit is een bacterie die gedijt in zoet water en de veteranenziekte veroorzaakt. Een ziekte van de luchtwegen die koorts, rillingen en spierpijn veroorzaakt. Onbehandeld en in combinatie met andere gezondheidscomplicaties kan de aandoening leiden tot ademhalingsproblemen, septische shock, nierfalen en in ernstige gevallen zelfs de dood.

Helaas gedijt Legionella goed en plant het zich snel voort bij watertemperaturen tussen 77° en 108°. Dit betekent dat het typische waterverwarmingssysteem water moet opslaan bij temperaturen die hoog genoeg zijn om de bacteriën onder controle te houden. En tegelijkertijd moet worden voorkomen dat mensen die heet water gebruiken zich verbranden.

Raadpleeg een professional

Voor eigenaars van commercieel vastgoed kan dit een moeilijk evenwicht zijn. Daarom is het belangrijk dat zij een professional raadplegen. Om ervoor te zorgen dat hun gebouwen warm water op een veilige temperatuur leveren aan klanten, werknemers en bewoners.