Wistjij
Image default
Onderwijs

Hiphopdans op school

Hiphopdans op school

Hiphopdans staat bekend om haar explosiviteit en vrijheid. Veel dansstijlen hebben strakke regels als het gaat om ritme, choreografie en muziek. Bij hiphopdans, zoals alles binnen de hiphopcultuur, geld er meer vrijheid voor zelfexpressie. Hiphopdans wordt over het algemeen uitgevoerd op hiphopmuziek en gebeurd vaak in groepen. Kleinkunstig geeft onder andere workshops in verschillende stijlen onder de hiphopdansparaplu. 

Hiphop dansworkshop

De hiphop dansworkshop wordt begeleid door een professionele workshop dansdocent uit ons bestand. Deze docenten hebben zelf jaren ervaring in de discipline en lesgeven. Dansen kan soms spannend zijn, sommige leerlingen hebben dit misschien wel nooit gedaan en zijn niet van plan hier mee te beginnen. De ervaring leert echter dat wanneer de docent weet wat zij moet doen, de hele klas uiteindelijk aan het dansen is. De feedback die terugkomt van dit soort workshops zijn bijna altijd zeer positief, dansen haalt je uit je comfort zone en laat je groeien. Leerlingen ervaren dit. 

  

De dansworkshop begint met een introductie over wat hiphop is, waar het vandaan komt en wat het allemaal bereikt heeft. Hiphop begon ooit in The Bronx en is inmiddels een term die iedereen kent. Na deze introductie begint de warming-up, deze bestaat vaak uit een korte choreografie die leerlingen snel oppakken. Vervolgens wordt er in de workshop door de docent een choreografie bedacht, deze sluit aan op het niveau van de leerlingen. Tijdens de warming-up kijkt de docent naar de leerlingen en bepaalt zij het niveau. 

Afhankelijk van de grote van de groep worden er kleinere groepjes gemaakt, soms wordt er ook onderscheid gemaakt in niveau om iedereen te blijven uitdagen. Het liefst houden we natuurlijk de hele groep bij elkaar, dat werkt altijd het beste. De docent kiest samen met de leerlingen een nummer waarop gedanst gaat worden, vervolgens wordt er gewerkt naar een choreografie.

Over het algemeen ziet een dansworkshop er zo uit, maar er zijn ook andere stijlen die om een ander traject vragen. Zo valt de workshop Freerunning ook onder deze stijl, de workshop freerunning heeft een hele andere opzet en geeft nog meer vrijheid aan de leerling om te doen wat hij of zij wilt. 

Hierover leest u in een andere blog meer. 

 

https://www.kleinkunstig.nl/hiphop-workshops-voor-school