Wistjij
Image default
Woningen

Heb je voor een aanbouw een vergunning nodig?

Ben je van plan om binnenkort je woning te verbouwen? Misschien ga je wel voor een aanbouw. Daar kunnen dan ook verschillende redenen voor zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gezinsuitbreiding verwacht. Dan heb je wellicht extra ruimte nodig. Het is dan ook vervelend om te moeten verhuizen en daarom is een aanbouw geen slecht idee. Maar veel mensen vragen zich af of ze gelijk mogen verbouwen, of dat ze een vergunning nodig hebben. In deze tekst gaan we daar wat dieper op in. Lees daarom snel verder.

Aanbouw zonder vergunning

Het is meestal noodzakelijk om een vergunning voor een aanbouw in Breda aan te vragen. Soms ben je hier echter niet toe verplicht. Het punt is wel dat je dan aan verschillende voorwaarden moet voldoen. In deze tekst gaan we wat dieper op die voorwaarden in. Voldoe je aan die voorwaarden? Dan kun je in principe bouwen zonder vergunning, maar dan raden we je alsnog aan om het te laten controleren door een expert. Anders kun je namelijk te maken krijgen met flinke problemen.

De voorwaarden

In de eerste plaats moet de aanbouw niet voor op het erf geplaatst worden. Voor een aanbouw vóór het erf heb je meestal een vergunning nodig. Voor een aanbouw achter het erf is dat niet het geval. Dan moet je uiteraard wel weten wat precies het achtererf van je woning is. Gelukkig kun je online verschillende tools vinden. Daarmee wordt het een stuk gemakkelijker om het achtererf van je woning te vinden.

 

Een andere belangrijke voorwaarde is dat de aanbouw binnen een bebouwingsgebied geplaatst moet worden. Er staan online verschillende tabellen. Daar staat precies aangegeven hoeveel je zonder vergunning mag uitbouwen. Er zijn ook bepaalde woningen die beschermd zijn. Dit zijn bijvoorbeeld monumentale panden of andere bijzondere gebouwen met waarde. Dergelijke gebouwen mogen nooit zonder vergunning verbouwd worden. Kijk dus goed of je pand niet op één of andere lijst staat.

 

Slotwoorden

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op een aanbouw. We hebben besproken in welke situaties je geen vergunning nodig hebt. We raden je wel aan om dit altijd te laten controleren door een professional.