Wistjij
Image default
Gezondheid

Fysiotherapie voor verlichting van nekpijn

Fysiotherapie is een van de meest voorkomende behandelingen van chronische nekpijn. De meeste fysiotherapieprogramma’s voor nekklachten bestaan uit het toepassen van behandelingen die de pijn en/of stijfheid voldoende verminderen om te kunnen beginnen met een oefenprogramma voor het versterken en strekken van de nek. De specifieke methoden en oefeningen die bij fysiotherapie worden gebruikt, evenals de duur van het behandelplan, kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Doelen van fysiotherapie bij nekpijn
Fysiotherapie bij nekpijn heeft doorgaans de volgende doelen:

  • Verminderen van pijn en stijfheid
  • Verbeteren van de bewegingsmogelijkheden van hoofd en nek
  • Ontwikkelen van dynamische versterking van de nek en de ondersteunende musculatuur
  • Strategieën ontwikkelen om te voorkomen dat de pijn terugkomt
  • Zelfs als de pijn niet volledig kan worden weggenomen, kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de houding en functie van de nek bij dagelijkse bewegingen.

Wanneer fysiotherapie kan worden aanbevolen
Fysiotherapie voor de nek kan worden aanbevolen in een aantal gevallen, zoals:

Ongespecificeerde chronische pijn. Wanneer nekpijn blijft bestaan of steeds terugkeert, kan het moeilijk zijn om de exacte bron of het mechanisme van de pijn vast te stellen. Zelfs zonder diagnose kan het versterken van de nekspieren helpen om de nekwervelkolom beter te ondersteunen en beter bestand te maken tegen pijn.

Herstellen van letsel. Sommige blessures, zoals een whiplash, kunnen de weke delen en gewrichten van de nek beschadigen, wat kan leiden tot pijn en/of stijfheid die weken of veel langer kan aanhouden. Een fysiotherapieprogramma kan de pijn verminderen en helpen de nek weer normaal te laten functioneren.

Herstellen van een operatie. Sommige operaties die aan de nek worden uitgevoerd, kunnen in de weken en maanden daarna tot aanzienlijke pijn en stijfheid leiden. Bij een anterieure cervicale discectomie met fusie (ACDF) bijvoorbeeld, worden 2 of meer wervels in de nek gefuseerd, waardoor de manier waarop sommige nek- en bovenrugspieren bewegen kan veranderen. In dergelijke gevallen kan fysiotherapie helpen om stijfheid te overwinnen, de nekfunctie te verbeteren en pijnlijke spasmen te verminderen of te voorkomen terwijl de spieren opnieuw worden geconditioneerd.

Kijk ook eens naar fysiotherapie voor rugklachten.