Wistjij
Image default
Gezondheid

Artsen roepen ouderen op: ‘Ga erop uit’

Er is nog een grote groep ouderen die nog steeds thuis blijft omdat ze bang zijn om corona te krijgen, ondanks het feit dat ze volledig gevaccineerd zijn. Het is niet gek dat ouderen bang zijn, omdat zij tot de kwetsbare groep behoren. Een groep die relatief gezien snel met ernstige klachten in het ziekenhuis belandt en een groep die sneller overlijdt ten gevolgen van dit virus. Er zijn genoeg ouderenzorg vacatures te vervullen, maar geen enkele vraagt hulp voor ouderen om om te gaan met corona. Daar blijkt dus wel degelijk behoefte aan te zijn om problemen op de langere termijn te voorkomen.

Ouderen moeten dagelijks leven weer oppakken

Ouderen-artsen begrijpen de angst, maar vinden het belangrijk dat ouderen toch wat gaan ondernemen. Ook dat is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zelfs de kleinste uitjes zeggen veel ouderen nog af, zoals een verjaardag van een kleindochter, de leesclub of op visite bij de buren. Artsen willen dat deze ouderen hun dagelijks leven toch weer gaan oppakken, want anders is er kans op een isolement. Dat is niet wenselijk.

Angst

Het nieuws over de nieuwe corona varianten werkt niet mee aan het gevoel van veiligheid dat bij veel ouderen ontbreekt. Ook al wordt er geroepen dat mensen weer veilig buiten een boodschap kunnen doen, toch hebben velen er nog moeite mee om de deur uit te gaan. Dat zorgt voor de nodige problemen en (geestelijke) achteruitgang. Deze mensen zitten maar binnen, bewegen minder, eten slechter en hebben meer kans op valpartijen en ziekten. Daar komen het gevoel van eenzaamheid en sociaal isolement bij. Een depressie ligt op de loer en al deze gevolgen samen maken mensen weer kwetsbaar.

Dementie

De groep ouderen die erg kwetsbaar is, zijn de ouderen met beginnende dementie en nog thuis wonend zijn. Ze kampen al met de problematieken die dementie met zich brengt. Zo hebben deze mensen al sneller de neiging zich te isoleren, met alle gevolgen van dien. Denk daarbij aan het groter worden of ontwikkelen van angsten en gedragsproblemen en prikkelbaarder en onrustig worden.

Onderaan de streep wordt het risico dat deze groep mensen corona krijgt kleiner dan de kans op schade aan de gezondheid ten gevolgen van het thuisblijven.

https://www.zorgdesq.nl/vacatures-ouderenzorg/