Wistjij
Image default
Gezondheid

De werking van creatine Monohydraat

Van nature maakt je lichaam allerlei stoffen aan, om goed te kunnen functioneren. Creatine is daar een voorbeeld van. Dankzij deze stof heeft je lichaam de energie om je spieren en pezen goed te laten functioneren. En dat is niet alleen belangrijk voor het uitvoeren van je dagelijkse dingen, maar ook voor al je sportieve prestaties.

Hoe maak je creatine aan?

De vorming van creatine vindt plaats door de verwerking van aminozuren in je lichaam. Deze aminozuren zijn arginine, glycine en methionine. Behalve dat je lichaam dus zelf de aminozuren omzet in creatine, kun je deze stof ook uit je voeding halen. Vlees en vis bevatten bijvoorbeeld creatine. Waarbij vooral rundvlees en bijvoorbeeld haring bekend staan om hun hoge creatinegehalte. De creatine die je dagelijks eet, wordt opgeslagen in je lichaam. Maar deze opslag is tijdelijk. Alles wat je niet gebruikt, verlaat je lichaam ook weer via de natuurlijke weg. Daarom is het belangrijk dat je dagelijks gevarieerd eet, om voldoende creatine op voorraad te hebben voor een goed functioneren van je spieren.

Hoe merk je dat je tekort hebt aan creatine?

Op het moment dat je niet genoeg reserve van creatine in je lichaam hebt, zal je dat merken doordat je snel vermoeid raakt, je uithoudingsvermogen laat te wensen over en je hebt bijvoorbeeld weinig spierkracht. Dat merk je als je iets zwaars moet tillen. En dus ook bij het uitvoeren van je oefeningen met de gewichten in de sportschool. Het tekort kan verschillende oorzaken hebben. Je eet bijvoorbeeld nauwelijks vis- en vleesproducten. Of je hebt zo’n intensief trainingsprogramma dat je niet genoeg hebt aan de voorraad creatine die je lichaam zelf aanmaakt en uit je eten haalt. Op dat moment is het aanvullen met een voedingssupplement als creatine Monohydraat een goede oplossing.

Wat is creatine Monohydraat?

Het voedingssupplement creatine Monohydraat is een zuivere vorm van creatine dat je helpt om de balans van de spierkracht te optimaliseren. Je hebt per dag ongeveer 2 gram creatine nodig, zeker als je aan krachtsport doet. Ben je vooral met duursport bezig, dan is het aanvullen met creatine Monohydraat minder zinvol. Het kan namelijk een snellere verzuring van de spieren tot gevolg hebben. Hier heb je bij krachtsport geen hinder van, maar tijdens een marathon is dat niet waar je op zit te wachten. Daarom is creatine Monohydraat vooral aanbevolen voor krachtsporters.

Wanneer neem je creatine Monohydraat in?

Het is belangrijk om de creatine Monohydraat als aanvulling op je voeding te gebruiken, als je lichaam het ook echt nodig heeft. Als je de creatine Monohydraat namelijk niet omzet naar spierkracht tijdens een training, kun je er van aankomen. En dat is niet wat je wilt. Ook daarom is het voor duursporters vaak niet het voedingssupplement dat de voorkeur heeft. Maar als je werkelijk baat wilt hebben bij de ondersteunende werking van creatine Monohydraat om je spierkracht te optimaliseren, dan wissel je het innemen van de creatine af met een periode van rust. Op deze manier krijgt je lichaam de kans om het zelf ook aan te blijven maken en zorg je voor een gezonde balans tussen het natuurlijke proces en het voedingssupplement als ondersteuning van je explosieve trainingen.