Wistjij
Image default
Vervoer en transport

Hoe kan je het beste een boot onderhouden?

Varen met je eigen boot door heel Nederland dat is nog eens leuk. Een eigen boot hebben is ook gave investering waar je in de lente en zomer het fruit van kan plukken. Alleen vergeten mensen vaak dat het hebben van een boot ook betekent dat je het moet onderhouden. En net zoals met elk voertuig is het onderhouden vaak niet goedkoop. Daarom is het belangrijk om zelf regelmatig onderhoud uit te voeren. Zo voorkom je dat je in een keer een grote onderhoudsbeurt moet uitvoeren. 

Zelf onderhouden wat heb je nodig?

Voor het zelf onderhouden van je boot heb je een aantal spullen nodig. 

Schoonmaken

De buitenste laag van een boot bestaat uit gel coat. Dit wordt over de verf geplaatst om de kleur van de boot goed te houden. Door het water wordt deze laag vies net zoals de buitenkant van een auto moet je de buitenkant van een boot ook goed schoonhouden. Anders breekt de gel coat af en kan de verflaag gaan verkleuren. Dit wil je absoluut voorkomen als boot eigenaar. 

 

Spuit eerst de boot schoon om het loszittend vuil weg te krijgen. Ga vervolgens met een spons langs de buitenkant van de boot om het vuil weg te boenen. Wanneer je af en toe gebruik maakt van huishoudelijke schoonmaakmiddelen kan het geen kwaad. Doe je dit te vaak dan kan je wel de boot beschadigen. Gebruik daarom schoonmaakmiddelen die speciaal voor een boot zijn. 

Waxen

Een keer per jaar is het nodig om de boot te waxen (polijsten). Het waxen zorgt ervoor dat vuil uit de poriën van de boot wegblijven. Daarnaast gaat de boot er ook nog eens mooi van glimmen. Wanneer je zelf je boot gaat waxen moet je goed kijken wat voor soort wax je nodig hebt. Breng met een doekje een dunne laag wax aan op de boot. Wrijf daarna nog een paar keer over de aangebrachte wax en vervang regelmatig het doekje. 

Boot opnieuw schilderen

Het kan voorkomen dat de gel coat en de verf van de boot zijn aangetast. Je kan er dan voor kiezen om de boot geheel opnieuw te laten verven of om enkel de aangetaste stukjes aan te pakken. Na het opnieuw schilderen van de boot is het belangrijk om de verf laag te beschermen. Dit doe je door primer en antifouling aan te brengen. Bij het uitkiezen van een primer let goed op welke soort je nodig hebt. Hetzelfde geldt voor antifouling. 

 

Een primer zorgt ervoor dat kleine krasjes en deukjes minder zichtbaar worden. De primer vult als het ware de krasjes en beschadigingen op. Hierdoor is het niet meer te zien in de verflaag. Het soort primer dat je nodig hebt, hangt af van het materiaal van de boot. 

Boot laten onderhouden

Mocht je het te veel werk vinden om jaarlijks een groot onderhoud te verrichten aan je boot? Dan kan je altijd het werk uitbesteden aan een specialist. Houdt er wel rekening mee dat je veel meer kosten kwijt bent hiervoor dan wanneer je het zelf doet. 

 

https://www.bootschappen.nl/verf-en-onderhoud/primer/