Nederland staat bekend als kaasland, een bekend voorbeeld is de Old Amsterdam cheese store Amsterdam. Nederland is echter niet als eerste in staat geweest kaas te maken. De nomaden zouden 6000 jaar geleden bij toeval kaas hebben ontdekt. Daarna werd kaas ook gemaakt in de Zwitserse Alpen. Toch denkt men gelijk aan Nederland als men het over kaas heeft. Hoe is dat zo gekomen?

Geschiedenis Nederlandse kaas

Nederland was er wél erg vroeg bij. Al in 800 voor Christus werd er in Nederland kaas gemaakt. Vooral uit Noord-Holland, Friesland en Zuid-Holland kwam veel kaas vandaan. Dit kwam, omdat deze provincies uitermate geschikt waren voor het houden van melkvee, door de natte bodem.

Middeleeuwen

De productie van kaas begon in de middeleeuwen erg toe te nemen. Dit kwam, omdat de vraag naar kaas steeds groter werd. In de middeleeuwen begon Nederland met het exporteren van kaas naar het buitenland. In de gouden eeuw was kaas ook een belangrijk export product. In de gouden eeuw kreeg Nederland ook de naam “kaasland”. Kaas is zo’n goed exportproduct, omdat kaas erg lang houdbaar is. Nederland exporteerde vooral kaas naar het Middellandse Zeegebied en naar Duitsland.

Laatste eeuwen

De productie van kaas werd door de jaren heen steeds verder ontwikkeld, versneld en verbeterd. Men begon met kaasmaken door het gebruik van potjes met gaatjes, waarin de samengeklonterde melk vermengd met stremsel kon drogen. Later ging men over op het kaasmaken op de boerderij. Aan het eind van de 19e eeuw kwamen de eerste zuivelfabrieken. Deze fabrieken namen het grootste deel van de kaasproductie over. Nog steeds is Nederland 1 van de grootste kaasmakers in Europa.

Nederlandse kaas en nu

Nederland is nog steeds dol op kaas. Per jaar eten Nederlanders gemiddeld ongeveer 15 kilogram kaas per persoon. Slechts 3% van heel Nederland eet geen kaas. Niet zo gek dat Nederland als kaasland wordt gezien. Nederland exporteert nog steeds zo’n 650 miljoen kilo kaas per jaar. Daarmee is Nederland de 4e grootste kaasproducent van heel de wereld. Kaas van Nederlandse bodem heeft een aparte smaak die erg veel mensen kunnen appreciëren. In Nederland zelf zijn vooral de streekproducten erg populair. Denk bijvoorbeeld aan Old Amsterdam Cheese of Edammer kaas

Kaas en Amsterdam

Amsterdam is een van de steden waar de meeste kaas wordt gegeten. In Amsterdam zijn er dan ook tal van winkels waar je kaas kunt kopen en eten. Als je nou op zoek bent naar een goede cheese store Amsterdam, kun je het beste gaan naar Old Amsterdam Cheese store. Deze cheese store in Amsterdam is van alle markten thuis. Zo kun je bijvoorbeeld kazen proeven en is eigenlijk elke soort Nederlandse kaas er wel te vinden. Daarbij heeft Old Amsterdam Cheese 3 schitterende kaaswinkels in Amsterdam waar je zeker een keer langs moet gaan.

https://oldamsterdamcheesestore.com/