Wistjij
Image default
Bedrijven

Controle over jouw leven

Lang niet iedereen heeft het gevoel van controle over zijn of haar leven. Wat is eigenlijk controle over jouw leven? Is dat als je leuk werk hebt, een leuke relatie en fijn op vakantie kunt? Of is dat iets anders? Wat betekent controle hebben over jouw leven?

Ware controle

Ware controle is de innerlijke controle. Het is fijn dat je externe zaken goed voor elkaar hebt, maar dat bepaald niet of jij wel het leven leidt dat je wilt. Wellicht is werkelijke controle dat je doet wat jij werkelijk wilt. Dat is trouwens iets anders dan doen dat je denkt dat je wilt. Het gaat hier namelijk voornamelijk over voelen wat je wilt en daar naar leven.

Controle ademhaling

Controle ademhaling. Heb jij controle ademhaling? Oftewel: hoe gecontroleerd haal jij adem? Of haal je disfunctioneel adem? Om jouw innerlijke rust te vinden is een mogelijk beginpunt om jouw ademhaling te controleren. Met de juiste ademhalingsoefening krijg je een handvat voor beter ademhalen en inzicht in jouw huidige manier van ademhalen.

Wat je ook vaak merkt is dat als je de ademhaling goed hebt dat je schouders ineens gaan zakken en jij jouw houding ook beter hebt. De ademhaling vraagt als het ware om een meer ontspannen houding.

Dankbaarheid

Wil je meer jou weg volgen dan moet angst niet voor de deur liggen. Als je angstig bent is het moeilijker om jouw gevoel te volgen. Dat maakt het ook moeilijker om jouw pad te volgen. Een mooie oefening is om een dankbaarheidsoefening te doen. Schrijf in een boekje drie dingen op waar je bang voor bent en doe dit elke dag. Doorvoel die dankbaarheid ook. Als jij je namelijk dankbaar voelt, dan is er geen ruimte voor angst. Hoe meer en langer je dankbaarheid kan voelen, hoe minder angst dus. Dat is mooi, want angst is een slechte raadgever en houdt jou van jouw pad.

https://buteyko-limburg.nl/controle-pauze/