Wistjij
Image default
Dienstverlening

Het belang van een vonkenvanger

Als je in het bezit bent van een open haard of wanneer je er één aan wilt schaffen, moet je weten dat je deze haard op een veilige manier dient te gebruiken. Er is meer onderhoud vereist dan alleen het verbranden van hout en zorgen dat het er goed uitziet en comfortabel aanvoelt. Een van de belangrijkste zaken voor brandveiligheid is door ervoor te zorgen dat er een vonkenvanger is geplaatst.

 

Waarvoor dient een vonkenvanger?

Een vonkenvanger is een kooi gemaakt van roestvrijstaal dat kan worden geplaatst in de uitmonding van de schoorsteen. Tijdens het verbranden van hout, komen er kleine vonkjes vrij. Dit komt, omdat bij het verbranden van hout je te maken krijgt met rook, stoom en de verbranding van het materiaal zelf.

Tijdens de verbranding van het hout in de haard hoor je zachte knetterende geluidjes. Dat is natuurlijk een prachtig gehoor, maar tijdens dit proces zal de hars op het hout ook verbranden. Kleine vonkjes ontstaan tijdens dit verbrandingsproces. Door middel van een vanger zullen deze vonkjes of kleine verbrande houtdeeltjes niet door de kamer rondvliegen of op het dak terecht kunnen komen.

Ze zullen worden opgevangen door de vonkenvanger en dit zorgt voor brandveiligheid. Het is vooral aan te raden om een vonkenvanger te plaatsen wanneer je te maken hebt met een rieten dak waarop de vonkjes terecht kunnen komen en brand kunnen veroorzaken. Daarnaast is het ook aan te raden als er veel wind is waardoor de trek vanuit de schoorsteen hoog is en de vonkjes met grote kracht door de schoorsteen worden geblazen en ergens anders brand kunnen veroorzaken.