Wistjij
Image default
Zakelijk

Collageen: voordelen voor gewrichten

Collageen: voordelen voor gewrichten 

Dat collageen betrokken is bij de veroudering van de huid weten de meeste mensen wel. Wat echter minder bekend is dat het ook een rol speelt bij de gezondheid van de gewrichten. We zullen hier vandaag meer over vertellen.

 

Wat is collageen? 

Collageen is een eiwit dat deel uitmaakt van het menselijk bindweefsel. Het bevindt zich in feite in alle structuren en zorgt daar voor elasticiteit maar ook voor stevigheid van het lichaam.

 

Op jonge leeftijd maakt het lichaam veel collageen aan om aan de eisen van een groeiend lichaam te kunnen voldoen. Na de eerste 25 levensjaren neemt deze aanmaak echter af. Dat is het moment dat de huid rimpels begint te ontwikkelen en ook de andere structuren minder stevig worden. Dat komt niet alleen door de lagere productie, maar ook de kwaliteit van het door het lichaam aangemaakte collageen gaat met het verstrijken van de jaren achteruit. 

Leestip: gezonde nagels

De gewrichten

Alle gewrichten in het lichaam bestaan uit botten en kraakbeen. Kraakbeen is volledig opgebouwd uit collageen. Dat verklaart waarom mensen op latere leeftijd vaak last van hun gewrichten krijgen. Het kraakbeen wordt minder soepel en elastisch en daarom kunnen er pijnklachten ontstaan. 

 

Door je lichaam te voorzien van extra collageen kan het versleten weefsels herstellen. Dit zorgt ervoor dat het kraakbeen minder snel achteruit gaat. Door over extra collageen te beschikken is het lichaam in staat om structuren zoals de meniscus en bursa soepel te houden.

 

Supplementen

Door op tijd te beginnen met het slikken van een collageensupplement kun je deze slijtage vertragen. Dat betekent dat je langer zonder pijn zult kunnen bewegen. Het is raadzaam om de inname van collageen supplementen te combineren met de inname van vitamine C. Dit zorgt ervoor dat het lichaam de collageen beter kan opnemen, waardoor er effectief meer collageen in het lichaam beschikbaar is. 

 

Naast het slikken van supplementen moet je uiteraard ook op je voedingspatroon letten. Het regelmatig consumeren van vis, vlees en/of vegetarische eiwitbronnen is onmisbaar voor het goed functioneren van het lichaam. Dat geldt ook voor een adequate inname van groente en fruit. Tot slot moet je er ook voor zorgen dat je iedere dag genoeg water drinkt. Zo zorg je ervoor dat je lichaam in staat is om alle activiteiten en herstelwerkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren.

 

Conclusie

Het is raadzaam om vanaf je 25ste collageen supplementen te gebruiken. Zo kun je ervoor zorgen dat je lichaam in staat is om weefsels te herstellen. Dit voorkomt niet alleen de voortijdige vorming van rimpels, maar ook de achteruitgang van het kraakbeen in de gewrichten.