Als je de netto cataloguswaarde van je auto gaat op zoeken, zorg dan dat je de cataloguswaarde neemt van dat jaar, waarin je auto geleverd is. De netto cataloguswaarde is de prijs van de auto exclusief BTW en BPM.
De netto cataloguswaarde moet je op het BPM aangifteformulier invullen en een kopie toevoegen van de prijslijst.
Wat gebeurd er als je de verkeerde netto cataloguswaarde opschrijft? Je kunt een naheffing krijgen en een boete, maar ook een verzekeringsmaatschappij keert minder uit bij schade, omdat je de verkeerde cataloguswaarde hebt opgegeven.
Zoek uit welk BPM tarief jaar het voordeligst is voor jou
Als je er achter wilt komen welk BPM jaar voor jou het voordeligst is, dan gaat daar heel veel tijd en werk in zitten. Maar wil jij zo goedkoop mogelijk uit zijn, dan is het toch verstandig om dit te doen. Voor de Belastingdienst maakt het helemaal niet uit hoor, maar voor je eigen portemonnee wel.
Van de Belastingdienst mag je voor het berekenen van je BPM uitgaan van elk jaar dat je maar wilt, mits deze ligt tussen de datum van toelating en de huidige datum. Als je die keuze krijgt, dan zou ik echt wel uitzoeken hoe ik het meeste geld in mijn portemonnee kan houden.
Er zit werkelijk een behoorlijk verschil tussen de BPM tarieven, dus bereken echt elk jaar, want je kunt hiermee honderden tot duizenden euro’s besparen. Leestip: Gratis BPM calculator of een met zorg opgestelde BPM aangifte
Kijk of je in aanmerking komt voor het BPM-tegenbewijs-voordeel
Als je een tweedehandsauto importeert, dan heb je in 90 procent van de gevallen recht op het BPM-tegenbewijs-voordeel. Je kunt dit echter niet zelf berekenen, maar wel een auto-importbedrijf.
Wat houdt dat BPM-tegenbewijs dan eigenlijk in. Het is heel eenvoudig je laat de afschrijving van de auto berekenen op basis van de laagste marktwaarde van je auto. Normaliter wordt de afschrijving berekend aan de hand van leeftijd, maar voor een auto die jonger is dan vier jaar is dit helemaal niet interessant.
Zelf BPM aangifte doen of uitbesteden?
Aan de hand van deze informatie is het heel goed te doen om de BPM aangifte zelf te doen. Zie je het echter niet zitten om al die BPM jaren uit te rekenen om aan het goedkoopste tarief te komen, dan kun je overwegen om je BPM aangifte uit te besteden. Meer informatie: https://easyimport.nl/auto-importeren/wat-kost-een-auto-importeren/
Het voordeel is dat zij heel goed weten hoe alles in elkaar steekt, tot in het detail. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je de verkeerde informatie doorgeeft aan de Belastingdienst en achteraf een naheffing kan verwachten. Echter aan het uitbesteden zit natuurlijk wel een kostenplaatje verbonden. Je kunt dus zelf kiezen wat je wilt, het is maar net wat jij belangrijk vindt en wat je er voor over hebt.
|