Wistjij
Image default
Bedrijven

Boekhouding simpel uitgelegd

Als je voor het eerst tegen begrippen van boekhouding aan gaat lopen, dan lijkt dit soms een ware hel. Het lijkt wel alsof ze opzettelijk vage begrippen gebruiken om te zorgen dat jij per se een boekhouder moet gaan inhuren. Ook de voordelen die je belastingtechnisch naar je toe kunt trekken lijken vaak verborgen. Vervelend, want eigenlijk hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Hieronder een paar veelvoorkomende begrippen die je misschien wel herkent.

Activa en Passiva

Activa en passiva zijn eigenlijk niets anders dan datgene van waarde dat je in je bedrijf hebt zetten versus datgene dat je nog schuldig bent aan anderen. Activa kan bestaan uit investeringen, machines, etc, waar passiva vooral je schulden zijn, wat je nog moet betalen, inclusief eigen vermogen.

Credit en Debiet

Credit is wat je nog moet betalen aan uitstaande facturen van bijvoorbeeld leveranciers. Debiet zijn de facturen van jou naar anderen toe die nog betaald moeten worden. Credit en debiet zijn de basis van vrijwel elke winstmakende onderneming.

Journaalposten

Journaalposten zijn simpele, gedetailleerde omschrijvingen van een zakelijke transactie. De tijd, de persoon waarmee de transactie heeft plaatsgevonden, het bedrag waar het om gaat, en een kleine omschrijving waarom dit bedrag is overgemaakt. Journaalposten kunnen zo simpel of uitgebreid zijn als je wilt, maar dit is wel de basis dier erin komt te staan.

MKB Winstvrijstelling

De MKB winstvrijstelling is een percentage van de winst (circa 14%) waarover je geen belasting hoeft te betalen als je een kleine onderneming hebt. Dit is één van de voordelen die je bij de belastingdienst kunt krijgen als je hier behoefte aan hebt.

KOR

Kleine Ondernemers Regeling, oftewel de KOR, is een regeling die zorgt dat je geen BTW hoeft af te dragen gedurende de eerste paar jaren van je onderneming. Let er wel op dat dit alléén geldt als je minder verdiend dan een bepaald bedrag (circa 20.000 euro). Dit is om je te motiveren en te helpen met het opbouwen van je bedrijf.

Voordelen bij de Belastingdienst

Voordelen bij de belastingdienst zijn niet zo makkelijk om zelf uit te vogelen. Je kunt hiervoor het beste (eventueel éénmalig) een boekhouder contacteren, of met de belastingtelefoon bellen (0800-0543) om het hen direct te vragen. Heb je een kleine ZZP zaak dan is het makkelijk om hier goed advies bij te krijgen, zelfs van de belastingdienst zelf.

 

https://www.stip-t.nl/journaalposten/