Wistjij
Image default
Onderwijs

Bereid je goed voor op de centrale examens

Zit jij in je examenjaar? Dan ga je een heel spannend maar ook uitdagend jaar tegemoet. De centrale examens zijn natuurlijk het meetmoment waarop besloten naar welke school je straks gaat. Kan jij naar dezelfde HBO instelling of de universiteit als je vrienden? Of ben jij de enige die een bepaalde richting op gaat? En moet je misschien op kamer? Of hangt dat nog af van het slagen van de centrale examens? Kortom; genoeg vragen om over na te denken. En wil jij je goed voorbereiden op deze centrale examens? Dan is het natuurlijk belangrijk om goed te studeren. Maar hoe doe je dit dan? En hoe zorg je ervoor dat je je slagingskansen vergroot. En wat nu als je onverhoopt toch een herexamen moet maken? We geven je vast wat tips.

Vergroot je slagingskansen met deze tips

Wil jij je slagingskansen vergroten zodat jij fluitend het eindexamenjaar doorgaat? En wil jij goed scoren op de centrale examens? Dan is het belangrijk om goed te studeren. Zorg dat je tijdig begint met het maken van samenvattingen, het maken van een mindmap om de centrale begrippen te structureren en zorg ervoor dat je oude examens maakt om grip te krijgen op het type vragen dat wordt gesteld. Zo weet je exact welke kennis van je wordt gevraagd, hoe je op de vragen antwoord moet geven en wat de modelantwoorden zijn. Bovendien leer je door oude examens te oefenen direct wat de kernbegrippen zijn, waar je zelf al veel vanaf weet en welke aspecten je nog even goed moet nalezen. Natuurlijk is goed studeren heel erg belangrijk voor je slagingspercentage, maar er zijn natuurlijk nog veel meer aspecten die een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van stress, even ontspannen de avond voor het examen en gefocust blijven op je doelstellingen. Wanneer je al deze aspecten ter harte neemt zal je zien dat je slagingskansen zullen toenemen. 

Onverhoopt een herexamen? Niet getreurd

Je hoopt er natuurlijk geen gebruik van te hoeven maken, maar mocht het onverhoopt toch voorkomen dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je je herexamen haalt. Het is dan ook belangrijk om je eerste kans te evalueren. Waar is het mis gegaan? Had je niet goed genoeg gestuurd voor je centrale examens? Of had je teveel stress waardoor je een soort black-out kreeg? Door inzicht te krijgen in de gemaakte fouten weet je ook hoe je deze bij het herexamen kan voorkomen. Ga niet ineens enorm veel meer studeren, maar kijk goed naar de punten die je moeilijk vind. Weet je één specifiek aspect van het centrale examen niet meer? Dan leg je daar je focus op zodat je dezelfde fouten niet nog een keer maakt. En ook bij een mogelijk herexamen blijft ontspanning natuurlijk enorm belangrijk. Ga de avond voorafgaand aan je examen nog even naar de film, boek een massage of geniet van een heerlijk avondje op de bank. Met de juiste rust en ontspanning weet je zeker dat je gezond en ontspannen aan het examen begint. En wist je dat een goede nachtrust ook wonderen doet? Zorg dus dat je bent uitgerust voor je examen.