Wat is een hernia?Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de wervelkolom. Bij een rughernia bevindt deze zich meestal in de onderrug op een van de laatste lendenwervels of staartwervels. Deze uitstulping kan op verschillende manieren ontstaan, zoals slijtage door ouderdom, overmatig sporten of een ongeluk. De tussenwervelschijf laat bij de hernia een of meerdere zenuwen afknellen. Dit zorgt voor pijn in de rug en vaak ook pijn in een of beide benen. Soms komen er ook verlammingsverschijnselen voor, zoals uitval en kracht- of gevoelsverlies.
Behandeling van een herniaEen behandeling van de hernia kan op verschillende manieren gebeuren. Soms kan het voldoende zijn om met fysiotherapie te werken aan de houding en spierversterking en daarnaast medicamenten te nemen tegen pijn en rust te houden. De hernia kan dan vanzelf afgebroken worden door het lichaam. Als de klachten echter langer aanhouden en fysiotherapie heeft geen effect, kan de hernia geopereerd worden. Hierbij wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijderd zodat de zenuw niet meer bekneld ligt en de klachten zullen verdwijnen. Er wordt vaak een snee in de lengte van de rug gemaakt. Boven de plek waar de hernia zit, worden de lange rugspieren aan beide kanten losgemaakt en opzij gelegd zodat de hernia bereikt kan worden en de zenuwwortel weer vrijgelegd kan worden. Deze operatie wordt een discectomie genoemd. Er kan ook gekozen worden voor een micro-endoscopische operatie. Hierbij wordt de spier niet losgemaakt om bij de plek te komen, maar wordt de spier gespleten. Deze manier van opereren kan invloed hebben op de mate waarin een spier schade heeft na de operatie.
Wat gebeurt er na de behandeling van de hernia?Nadat de hernia is geopereerd, moet de patiënt meestal veel rust houden. De rug is erg kwetsbaar en heeft veel tijd nodig om te herstellen. Daarom is het belangrijk om in de eerste 6 weken na de operatie zo min mogelijk te zitten, niet te tillen en niet te sporten. Het is raadzaam om veel te liggen, af en toe een klein stukje te wandelen voor zover dat gaat en fysiotherapeutische oefeningen langzaam op te bouwen zodat de spieren in de rug sterken worden en de rugwervels minder belast worden. Na 6 weken kunnen de activiteiten weer langzaam opgepakt worden. Volledig herstel naar het oude activiteitenniveau kan maanden duren. |