Wistjij
Image default
Beauty en verzorging

Zo kun je de vorming van littekens verminderen

Littekens zijn kleine beschadigingen van de huid. Hoewel ze vaak bij je horen kan het zijn dat je je eraan stoort. Dit is natuurlijk niet nodig maar het kans soms prettig zijn om te weten dat er middelen en trucjes zijn die de vorming van littekens kunnen verminderen ongeacht de oorzaken van het litteken. Of je nu een operatie hebt ondergaan, een ongeluk hebt gehad of littekens in je gezicht hebt door hardnekkige acne? Onderstaande tips zullen je helpen om de vorming van littekens tegen te gaan en de roodheid van de littekens te laten verminderen. Het verdwijnen van de littekens is onmogelijk, maar door er goed voor te zorgen kan je wel voorkomen dat ze opvallen.

Gebruik een goede littekencrème
Een goede littekencrème is eigenlijk onmisbaar wanneer je de vorming van littekens wilt tegengaan en wanneer je de roodheid van het litteken wilt verminderen. Littekencrèmes zijn vaak gebaseerd op siliconen die als het ware een extra huid vormen. Hierdoor wordt de huid beschermd door invloeden van buitenaf zoals zonlicht of extreme droogte. In de crème zitten stoffen die gebaseerd zijn op de herstel van de huid, zoals Beta-glucan, Hyaluronzuur en voldoende vezels. De huid zal zich dan op rustig tempo herstellen zodat de roodheid van littekens zal afnemen zodra de huid zich hersteld. Wil je het beste resultaat bereiken? Masseer de huid rondom het litteken dan regelmatig zodat de doorbloeding van de huid geoptimaliseerd wordt. Dit zorgt ervoor dat de huid soepel blijft en dat de crème goed kan intrekken.

Voorkom direct zonlicht op je huid
Hoewel direct zonlicht altijd schadelijk is voor je huid moet je bij littekens extra voorzichtig zijn. Littekens bevatten geen pigment en daardoor zullen je littekens sneller verbranden maar ook extra opvallen wanneer de huid rondom je litteken verkleurd. Het is dus belangrijk om te blijven smeren met een goede zonnebrandcrème. Ook bij het insmeren met zonnebrand kan je je huid direct een massage geven. Dit zorgt voor een goede doorbloeding en een sneller herstel van je litteken. Littekens zullen nooit helemaal verdwijnen maar door goed voor de littekens te zorgen kan je wel voorkomen dat het litteken stijf wordt en niet goed hersteld.

Een litteken oplopen is altijd vervelend. Of dit nu komt door een huis-tuin-keuken ongelukje of door een operatie of brandwond; littekens blijven vervelend. Uiteraard horen littekens bij jou en jouw huid maar met aantal tips en trucs kan je de littekens wel beter laten genezen. Kies voor een goede littekencrème op basis van siliconen en laat je huid rustig herstellen. Bovendien is het belangrijk om direct zonlicht op je litteken te voorkomen en kan je de doorbloeding verbeteren door de huid rondom het litteken licht te masseren. De huid blijft hierdoor soepel en de roodheid zal afnemen. Een combinatie van de crèmes en masseren werkt natuurlijk het beste maar het allerbelangrijkste is dat jij leert accepteren dat de littekens bij je horen. De littekens horen bij jou en vertellen een eigen verhaal.