Wistjij
Image default
Zakelijke dienstverlening

Weet jij wat chemische ankers zijn?

Mechanische en chemische bevestigingsmiddelen worden gebruikt om metselwerk, beton en ander metselwerkondergronden te bevestigen. In vergelijking met mechanische bevestigingsmiddelen kunnen chemische ankers je meer flexibiliteit bieden. Deze stof wordt ook wel harsankers genoemd. De hars- en verhardingsstoffen worden met elkaar gemengd. Vervolgens wordt deze chemische stof geïnjecteerd om het gat op te vullen. Door de reactie van twee stoffen ontstaat een hard product. Het is zo hard als het beton. Voordat het mengsel wordt gedroogd, kun je een stalen anker plaatsen. Zodra de chemische reactie is voltooid, kun je de sterke hechting bereiken. Harsankers zijn veelzijdig. Je kunt ze gebruiken voor alle bevestigingen in steen of beton. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor balustrades, schuttingen, daken en balkon constructie. Het volgende is een gedetailleerde uitleg over chemische ankers die je moet kennen.

Hoe een chemisch injectieanker werkt

Chemische ankerproducten hebben meestal twee componenten. Ze zijn verpakt in verschillende compartimenten. Om deze componenten te mengen, kun je de mengtuit op de patroon schroeven. Vervolgens kun je de patroon in het kitpistool plaatsen. Dit pistool drukt de componenten door het mondstuk. Zodra ze zijn gemengd, kun je het direct in het gat injecteren. Er zal een chemische reactie plaatsvinden in dit onderdeel. Voordat het mengsel is uitgehard, kun je de noppen plaatsen. De uitharding snelheid kan per type product verschillen. Wanneer de chemische reactie is voltooid, zal het mengsel worden uitgehard. Hierdoor kan het stalen anker of de stijltang stevig in het beton worden bevestigd.

De voordelen van chemische verankering

Er zijn enkele voordelen van chemische verankering. Door dit proces kun je de hars injecteren voordat je de stud plaatst. Hierdoor kan de chemische vloeistof alle oneffenheden in het beton opvullen. Het gat zal waterdicht en luchtdicht zijn. Gelukkig heeft een chemisch anker een onbeperkte inbeddingsdiepte. Je kunt de stang dus in elke lengte plaatsen om het laadvermogen te vergroten. Chemische verankering kan de kans op scheuren in het omringende beton verkleinen. Daarom is chemische verankering een goede optie om de leuningen, betonnen trappen en andere bouwtoepassingen te beveiligen. Een ander voordeel van het gebruik van chemische injectie is om de stijl of het anker te beschermen tegen corrosie.

Soorten chemische ankers

Er zijn verschillende soorten chemische ankers die worden gebruikt in de bouwsector. Het meest voorkomende type is een polyester chemisch injectieanker. Dit product wordt vaak gebruikt voor het bevestigen van leuningen, trappen, pijpleidingen, beugels, luifels en andere constructies. Het volgende product is onverzadigd polyester chemisch anker. Omdat het een andere formule heeft, biedt dit chemische anker veelzijdige toepassingen. Dit harsanker wordt vaak gebruikt voor metselwerk en betontoepassing. Een ander type chemisch anker is gemaakt van epoxyacrylaat. Dit chemische injectieanker is snel uithardend. Het is ook sterker dan harsbevestigingsankers. Epoxy acrylaat anker is ideaal voor hoge belasting. Het is ook geschikt voor vochtige en corrosieve omgevingen. Dit product wordt vaak gebruikt in vochtige omstandigheden of voor onderwater ankers. Als laatste, als je een chemische verankering nodig hebt voor een hoog draagvermogen, is het gebruik van pure epoxy ankers een goede keuze. De resulterende hechting van dit product is sterker dan het beton en andere basismaterialen.