Wistjij
Image default
Mode en Kleding

Waarom speelt mode een grote rol bij duurzaamheid?

Duurzame kleding verwijst naar kledingstukken die zijn gemaakt op een manier die rekening houdt met de vele milieuproblemen waarmee de mode-industrie te maken heeft.

De belangrijkste vier kwesties die in aanmerking moeten worden genomen als het gaat om duurzaamheid en mode:

  • Waterverbruik en -verontreiniging (er wordt niet alleen veel water verbruikt bij de productie van kleding, maar ook wanneer we onze kleding wassen)
  • Energie-uitstoot (hoog energieverbruik bij de productie van bijvoorbeeld synthetische stoffen en bij het wassen, drogen en strijken van onze kleding)
  • Chemisch gebruik (meststoffen en pesticiden die worden gebruikt bij de productie van grondstoffen zoals (non-biologisch) katoen)
  • afvalproductie (de hoeveelheid textiel die wordt verbrand of gestort, is enorm).

Waarom is mode de sleutel tot de discussie over duurzaamheid?

Het woord ‘duurzaamheid’ heeft in de context van de mode vooral betrekking op de milieueffecten van het maken (aanmaak van grondstoffen, verwerking en fabricage), het dragen en verzorgen (gebruik) en het afdanken van kleding (einde gebruik).

We verbruiken grondstoffen en gebruiken water en chemicaliën om een kledingstuk te maken. Je koopt en draagt het kledingstuk en gooit het weg (of doneert het) als je klaar bent…. Maar wat gebeurt er dan? Over het algemeen gaat het naar de stortplaats of wordt het verbrand.

Vandaag de dag wordt slechts 20% van alle kleding gerecycleerd.

Om de mode-industrie echt duurzamer te maken, moeten merken werken aan de ontwikkeling van circulaire systemen waarbij kledingstukken na gebruik volledig recyclebaar worden, zodat er minder nieuwe vezels hoeven te worden gemaakt.

En hoewel grote spelers in de sector dit nastreven, zal het tijd kosten.

In de tussentijd kan het helpen om onze individuele consumptiepatronen aan te pakken door de hoeveelheid kleding die we kopen en weggooien te verminderen.

Wil jij niet bijdragen aan deze vervuiling en heb je liever biologische kleding die niet door kinderen is gemaakt of in slechte omstandigheden? Kijk dan eens in de eerlijke kleding webshop van ADUH en vindt de leukste ontwerpen die zorgvuldig en verantwoord zijn gemaakt.