Wistjij
Startpaginas

Ooit gehoord van een wikkelfoliemachine!

Wikkelfoliemachine

Als je vlakbij een weiland woont of je woont in een dorpje dan ken je in veel gevallen wel een wikkelfoliemachine. Deze rijd een paar keer namelijk per jaar door het land in het hoogseizoen. Boeren rijden door het land om hun gras van het land te halen met veel machines rond.

Machines op land en in fabrieken

Bij deze machines kan het zo zijn dat dat er in dezelfde machine ook al de baaltjes worden gemaakt. Die daarna automatisch bij de wikkelfoliemachine ook het pakje automatisch op het land laat rollen of vallen. Deze machines worden dus alleen door boeren gebruikt.

Maar ook zijn er wikkelfoliemachines die in fabrieken gebruikt worden. Bij deze machines kunnen eventuele hele pallets in de folie worden gezet. Bij een wikkelfoliemachine heb je twee assen die om de pallet of om een bepaald product heen draaien. Ook als alles is ingepakt snijd hij zelf het folie af en dan is het pakketje dus ingepakt en klaar om te vervoeren.

Dozen en paletten

Ook dozen bijvoorbeeld kunnen worden ingepakt, wat vaak gebeurd is dan dat de folie alleen de ondergrond ronddraait. Waar de doos dan opstaat, zijn een paar rollende banden die de doos automatisch laat kantelen en dus de folie overal omheen komt zitten. Vaak worden goederen ingepakt met folie om het product veilig te kunnen vervoeren van A naar B. Zo zien we fruit vaak verpakt in folie, dit is voornamelijk om de hygiëne zodat er geen afvalstoffen bij kunnen.

Bij pallets wordt de pallet natuurlijk niet helemaal omgedraaid zodat de folie overal kan komen, maar hier draait de folie alleen om de pallet heen. Pallets worden vaak verpakt in folie omdat dit het vervoeren vergemakkelijkt. Nu blijven de pakketjes namelijk bij elkaar staan en niet dat alles door de hele vrachtwagen ligt.

Soorten folie

Er zijn verschillende materialen van folie, de een is meer geschikt om producten bij elkaar te houden en de ander is juist om het product tegen weer en wind te beschermen als ze per boot worden vervoerd. Zo bestaat er naast de normale folie ook krimpfolie deze wordt voor zowel grote als kleine producten gebruikt. Zo kunnen er hele vliegtuigen of boten er mee ingepakt, maar ook worden fruitpakketten er wel mee ingepakt of groenten. Krimpfolie is een folie die door middel van verhitting zich aanpast aan de vorm van het product waar het omheen zit. Zo kan er dus niks gebeuren met de producten of de kans dat het beschadigd is hierdoor verminderd.

Ooit gehoord van een wikkelfoliemachine!