Wistjij
Image default
Woningen

Lockpicken: Niet zo moeilijk als het lijkt

Lockpicken is de meest populair vertoonde manier van een slot kraken. In films en series wordt het vaak vertoond en onder dieven blijft het ook een populaire manier van sloten openen. Vaak zien mensen iemand die kunnen lockpicken als talentvol. Met zo’n klein gereedschap of met een haarspeld of paperclip kan iemand zo het slot openen. Tegenwoordig verdwijnt dit talent alleen meer en meer. Waarom? Cilindersloten zijn steeds vaker bestemd specifiek tegen lockpicken. Ja, als deze manier van inbreken niet zo moeilijk is, dan wil je er natuurlijk wel bescherming tegen.

 

Hoe werkt lockpicken

Lockpicken is een manier van inbreken. Een cilinderslot bestaat uit een rij pinnetjes, vaak 5 tot 9, die een slot gesloten houden. Als een sleutel erin gaat, worden de pinnetjes op de juiste plek geduwd en kan het slot opengedraaid worden. Met lockpicken doe je dit eigenlijk ook. Je hebt een klein staaltje nodig om druk op het slot te houden. Hiermee zorg je dat de pinnetjes op hun plek blijven. Met een ander staaltje druk je vervolgens de pinnetjes in totdat deze op hun plek vallen. Zo open je dan een slot vrij snel en vrij simpel. Lang niet zo moeilijk met een beetje oefening.

 

Cilindersloten met bescherming

Tegenwoordig is dan ook steeds vaker te zien dat cilindersloten specifiek tegen lockpicken beschermen. Dit is natuurlijk omdat anders iedereen met het juiste gereedschap en een klein beetje kennis van lockpicken jouw deur binnenkomt. Het is dan ook zeker aan te raden om een goed cilinderslot te kopen dat hiertegen beschermt. Een betrouwbaar keurmerk om dit mee te controleren is het SKG keurmerk. Deze verschijnt vaak met 2 of met 3 sterren. Des te meer sterren, des te beter, want een inbreker doet er dan namelijk langer over om jouw slot te kraken.

 

Lockpicken is erg simpel om te leren, waardoor het dan ook snel een groot risico kan vormen. Het juiste slot uitzoeken is dan ook erg belangrijk. Gelukkig worden er tegenwoordig steeds vaker cilindersloten aangeboden die goed beschermen tegen deze simpele manier van inbreken. Een SKG keurmerk op jouw slot is dan eigenlijk ook wat je wilt. Zo doet een inbreker namelijk langer over jouw slot kraken, en des te langer een inbreker erover doet, des te sneller deze het opgeeft.