Wistjij
Image default
Financieel

Kan ik met een slechte gezondheid een uitvaartverzekering afsluiten?

Je gezondheidstoestand gaat achteruit. Je had nog nooit over een uitvaartverzekering nagedacht, maar het zou toch handig zijn moest je uitvaart voor je geregeld worden. Je wil je nabestaanden immers niet tot last zijn. Maar kan je die nu nog wel afsluiten?

Een medische selectie bij het afsluiten van de verzekering

Een slechte gezondheid is niet per se een probleem om een uitvaartverzekering af te sluiten. Er zijn drie mogelijke scenario’s. Ten eerste maken verschillende verzekeraars gebruik van een medische selectie bij het afsluiten van de verzekering. Hierbij wordt gekeken naar je medische voorgeschiedenis en je huidige gezondheidstoestand. Tijdens deze medische selectie krijg je een heel aantal medische vragen voorgeschoteld. Het is belangrijk deze correct te beantwoorden om zo fraude te vermijden.
De verzekeraar gebruikt deze vragenlijst om jouw premie te bepalen. Hoe gezonder je bent, hoe lager de premie zal zijn. Ze weten immers dat ze je op een gegeven moment zullen moeten uitbetalen. De vragenlijst geeft hen een beter inzicht wanneer dit ongeveer zal zijn. Zo verzekeren ze zich ervan dat het uitgekeerde bedrag niet hoger zal zijn dan de al betaalde premie.

Carentzjaren: een periode zonder uitkering

Na de medische selectie heeft de verzekeraar drie opties. ?Hij kan je accepteren voor de verzekering, hij kan je accepteren tegen beperkt voorwaarden of hij kan je weigeren.
Ben je geweigerd betekent niet dat je nergens een uitvaartverzekering kan afsluiten. Er zijn ook verzekeraars die geen gebruik maken van een medische selectie, maar de zogenaamde carentzjaren toepassen. Overlijd je gedurende deze jaren, zal de verzekeraar geen geld uitkeren. De opgebouwde premie wordt wel aan de nabestaanden terugbezorgd. De carentzjaren bestaan meestal uit een periode van twee jaar. Er zijn echter wel uitzonderingen, meestal ben je bijvoorbeeld wel verzekerd in geval van een dodelijk ongeval. Kijk de polisvoorwaarden dus goed na.

Een eenmalig kapitaaldeposito

Een derde optie die je hebt is die van het kapitaaldeposito. Hierbij schrijf je een eenmalig geldbedrag over aan de verzekeraar. Dit geldbedrag spaart de verzekeraar voor jou. Door de rente op dit bedrag stijgt de waarde van dit deposito jaarlijks. Verzekeringen voeren geen medische selectie uit voor deze optie en de voorwaarden zijn heel wat flexibeler. Een verzekeraar loopt immers geen risico op geldverlies als je op deze manier spaart voor je uitvaart.

Uitvaartverzekering vergelijken

Het is dus heel belangrijk dat je met verschillende verzekeraars overlegt. Bespreek je gezondheidssituatie met hen en leg de voor- en nadelen naast elkaar. Maak een weloverwogen keuze, je sluit immers maar een keer een uitvaartverzekering af! Je uitvaartverzekering vergelijken kun je doen via de website van Totaalbesparen.com.

https://www.totaalbesparen.com/