Wistjij
Woning en Tuin

Industriële lampen

Industriële lampen: huiselijk of industrieel? Oud of nieuw?

Het lijkt of ze rechtstreeks uit een magazijn komen: de industriële lampen. Zonder franjes, zonder veel kleuren, stoer en degelijk verlichten ze jouw huis.

Wat maakt een lamp tot een industriële lamp?

Op het eerste zicht lijken ze wel allemaal wat op mekaar: grote, stevige, veelal klokvormige lampen in zwart staal of aluminium. Het licht schijnt recht naar beneden en verlicht grote oppervlaktes. Ook de stal-lampen behoren tot deze categorie: een groot grof glas en eventueel een ijzeren constructie beschermt de lichtbron. En toch zijn er veel meer soorten en modellen in deze industriële lampen. Eerlijk gezegd kan je niet goed beschrijven wat hun kenmerken precies zijn, en toch herkent iedereen ze.

Waar komen industriële lampen vandaan?

Doordat we bewuster zijn van onze afvalberg, en de trend van recuperatie zich volop ontwikkeld heeft, zijn we ook in onze lampen gaan recupereren. Oude gebouwen, loften, ziekenhuizen, magazijnen, fabrieken werden leeggehaald en al het bruikbare werd er uit gehaald. Zo ook de lampen die er hingen of stonden. Ze werden van roest ontdaan, opgepoetst, er werden nieuwe bedradingen in geplaatst, en ze konden opnieuw dienen om bij andere mensen het licht binnen te brengen. Op de duur waren deze gebouwen wel ongeveer leeggehaald, maar toch was de mode ingezet voor deze lampen. Daarom zijn ook bekende producenten deze industriële lampen gaan creëren, volledig gebaseerd op de oude modellen. Je ziet bijna geen verschil meer tussen originele en namaak-industriële lampen.

Waar komen ze het best tot hun recht?

De industriële lampen zijn oorspronkelijk ontworpen om grote oppervlaktes te verlichten: ateliers, ziekenhuizen, opslagplaatsen. Dat brengt met zich mee dat deze lampen ook nu het best tot hun recht komen in grote kamers: grote woonkamers, werkplaatsen, hobbykamer, lofts. Ze geven de kamer een groots en stoer uitzicht. Ze komen niet enkel aan het plafond tot hun recht, maar ze bestaan evengoed om andere hoekjes te verlichten. Hierna zetten we ze even op een rijtje:

De plafondlampen

De industriële plafondlampen zijn vooral beschikbaar in de klokvormige modellen: één armatuur die aan een draad naar beneden hangt, het licht schijnt van onder de klok de kamer in. Een tweede grote groep zijn de lampen met een glazen pot over de lichtbron: het glas is grof geslepen, het licht komt er diffuus doorheen.

De staanlampen

Deze is wel een aparte categorie. De meest in het oog springende industriële staanlampen zijn het model op een statief. Ze lijken rechtstreeks van een filmset te komen. Het zijn net grote spots die een scène moeten verlichten. Ze staan op één of meerdere poten

De wandlampen

Industriële wandlampen kennen ook twee grote groepen. De eerste groep is wat wij noemen de stal-lampen. Ze bestaan uit een houder, ovaal of rond, die op de muur geplaatst wordt. Daarop komt een grof geslepen glas, eventueel nog eens met een draadstructuur verstevigd. Ze geven zacht licht. Een tweede groep zijn opnieuw de klok-vormpjes die aan een houdertje vast hangen. Ze zijn bijna zoals de oude gevellampjes die buiten werden geplaatst. Je hebt natuurlijk een heel aantal varianten hierop. Ik zag onlangs dergelijk lampje gemonteerd op een soort harmonica uitschuifbare houder.

De bureaulamp

Als je deze categorie ziet, dan denk je zowieso aan je studententijd: op je bureautje had je zo’n eenvoudig maar heel efficiënt lampje staan. Ze stonden gewoon op je tafel, ofwel waren ze vastgeschroefd aan de rand van je bureau. De lamp zelf kon je instellen in hoogte, breedte, gelijk hoe jij ze wou hebben. Wel, dat zijn ze: de eenvoudige, stevige dingen zonder franjes.

Gelukkig werden deze industriële lampen gered: ze zijn een grootse aanwinst voor onze verlichting!

Industriële lampen