Wistjij
Image default
Zakelijk

Hoe werk je veilig met een steiger?

Werken met een steiger biedt een hoop efficiëntie en veiligheid. Werken met veiligheid is natuurlijk heel belangrijk. Bij sommige klussen is het gebruiken van een steiger ook noodzakelijk. Ben je opzoek naar een goede steiger? Kijk dan op de site van Spapens Verhuur. Zij bieden een hoop opties en regelen ook het vervoer. 

Hoe werk je veilig op een steiger?

Zorgen voor een opgeruimde werkvloer op de steiger en die  vrij van obstakels, zorgt ervoor dat jij veilig kan werken. Werk op hoogte altijd met zijn tweeën: de één op de grond en de ander op hoogte. Beklim een steiger niet buitenom. Verplaats een steiger nooit als er nog iemand op de steiger staat. Verplaats de steiger indien nodig op tijd. Het is niet de bedoeling dat je op een steiger nog halsbrekende toeren moet uithalen om je werk goed te kunnen doen. Overschrijd nooit de maximaal toegestane belasting van de steiger. Draag veiligheidskledij (werkhandschoenen, veiligheidsschoenen en een helm). Beklim hoge steigers altijd langs de binnenkant. Overschrijd darrbij ook nooit de maximale toegestane belasting. 

Is een steiger veilig?

Een rolsteiger kan je flexibel gebruiken bij het werken op hoogtes. De lichte materialen zorgen ervoor dat een snelle montage van de steiger mogelijk is. Een steiger is veiliger dan het gebruiken van een trap. Steigers worden gebruikt tot twaalf meter hoogte. Staand op een steiger moet behoedzaam bewogen worden zodat geen gevaar ontstaat. Zelfs met beschermende maatregelen werkt u nog steeds op hoogte en is het risico op een val altijd aanwezig. Een verkeerd gebruik houdt echter risico’s in. Een rolsteiger die niet stabiel is opgesteld of slecht gemonteerd, kan in elkaar storten of omvallen. Houd uzelf en uw medewerkers veilig door voorzichtig te zijn. Ga ook niet de steiger verplaatsen als er nog iemand op staat. 

Wat kan je beter niet doen op een rolsteiger? 

Het gebruik van een steiger heeft een hoop risico’s, daarom moet je goed weten wat wel en niet verstandig is. Klim nooit via de buitenkant omhoog, doe dit dus altijd langs de binnenkant. Zo kom je veilig op de juiste hoogte aan. Verplaats nooit een rolsteiger wanneer er iemand opstaat. Moet je nog hoger komen, zet dan geen trapje of verhoging neer. Hang ook nooit materiaal of gereedschap aan de leuning. Dit is een gevaar voor de mensen die langs de steiger lopen.