Wistjij
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe lang duurt de implementatie van een ERP systeem

De implementatie van een ERP systeem is een van de belangrijkste onderdelen van het aankoopproces van een ERP systeem. ERP implementatie komt om de hoek wanneer je een ERP systeem hebt en over wil stappen op een nieuw ERP of wanneer je nog geen ERP systeem hebt en er een aangeschaft hebt. Maar wat komt er allemaal kijken bij de implementatie van een ERP systeem en hoe lang duurt de implementatie?

Wat komt er kijken bij een ERP implementatie

De implementatie van een ERP systeem is het belangrijkste onderdeel van de aanschaf van een ERP systeem. Alles valt of staat met een goede implementatie. 

Voorbereiding

Een cruciaal onderdeel van de implementatie is de voorbereiding. Voordat je een keuze maakt tussen de verschillende ERP aanbieders is het belangrijk om te kijken naar de recensies. Heeft deze partner al ERP implementaties uitgevoerd voor bedrijven in dezelfde branche als jouw bedrijf? Heb je complexe processen kijk dan of de aanbieder al eerder complexe processen uitgevoerd heeft. Ondanks dat elke ERP implementatie anders is komen er wel bepaalde onderdelen terug. 

Naast het kiezen van een juiste partner is het maken van een goede planning ook belangrijk. Ook is het belangrijk dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de planning en werkzaamheden. Wanneer de medewerkers niet op de hoogte zijn van wat er gaat gebeuren kan dit onrust veroorzaken.

Inrichting systeem

Na de voorbereiding komt de inrichting van het systeem. De data van het huidige systeem moet overgezet worden naar het nieuwe systeem. Deze stap van de implementatie wordt aangeduid met data migratie. In deze fase van de implementatie moeten ook de procedures en werkinstructies worden geïmplementeerd. 

Medewerkers trainen

Voordat iedereen met het systeem aan de slag gaat moet iedereen kennis hebben hoe het werkt en hoe je het gebruikt. Training van de medewerkers is daarom een belangrijk onderdeel van de hele implementatie. Door goede trainingen aan medewerkers te geven worden zij meer betrokken bij het systeem en de werkwijze wat weer bijdraagt aan de betrokkenheid van medewerkers.

Monitoring

Wanneer het ERP systeem geïmplementeerd is moet er gemonitord worden. Hierdoor kunnen er verbeteringen naar boven komen die geïmplementeerd kunnen worden. Het bijhouden van de kennis van medewerkers moet ook onderdeel zijn en wanneer medewerkers tegen dingen aanlopen moet hier iets mee gedaan worden. Zo voelen medewerkers zich ook meer gewaardeerd.

Hoe lang duurt een ERP implementatie?

Hoe lang een ERP implementatie duurt hangt van meerdere factoren af. Hoe complexer een systeem hoe langer de implementatie zal duren. Het hele proces van begin tot eind heeft een gemiddelde duur van 1 tot 1,5 jaar.

 

https://www.axians.nl/erp-software/erp-implementatie/

Gerelateerde artikelen

Onthoud 0906-1850 en zit nooit meer om een telefoonnummer verlegen!

Met deze bekistingssystemen koopt u nooit meer ergens anders

incassobureau nodig