Wistjij
Image default
Bedrijven

Hoe herken je een ziekte bij je hond?

Het is een situatie waar je als huisdier en als huisdiereigenaar niet over wilt nadenken. Een situatie waarin een hond ziek wordt en je beiden volledig machteloos staat. Deze situatie dient te allen tijde vermeden te worden. Om de kans dat deze situatie plaatsvindt zoveel mogelijk te beperken heb je als hondeneigenaar enkele verantwoordelijkheden. De belangrijkste hiervan zijn het goed voeden van de hond, het vroeg herkennen van ziektes signalen en hier ook zo snel mogelijk naar handelen. Omdat de voeding van de hond en het handelen behoorlijk voor zich spreken willen we ons in deze blog focussen op het herkennen van ziektes bij honden. 

Check het plasgedrag

Er zijn weinig dingen zo sprekend in een ziekte van de hond als de verandering in het urine gedrag van het beestje. Als een hond ineens veel vaker dan normaal moet plassen dan is er over het algemeen iets mis in de blaas van het beestje. De hond kan bijvoorbeeld een blaasontsteking hebben opgelopen. Als er problemen met de blaas lijken te zijn, dan kan een bezoek aan de dierenarts niet snel genoeg plaatsvinden! Naast blaasontsteking komen blaasstenen bij honden helaas ook vaker voor dan ons lief is. Ook in het geval van blaasstenen is een bezoek aan de dierenarts een vereiste. Als je in beide gevallen snel genoeg gehandeld hebt, dan kan het beestje goed geholpen worden en zullen de gevolgen niet verstrekkend zijn!

Controleer het eetgedrag

Het eetgedrag van de hond is sprekend voor de gesteldheid van de hond. Dit uit zich gedurende het hele leven van de hond al. Als een hond bijvoorbeeld jong is en vol energie zit, dan zal het beestje zijn eten binnen enkele minuten naar binnen schuiven. Als de hond op late leeftijd is en wat van zijn energie verliest, zal ook het eten langzamer gaan! Dit is een natuurlijk proces dat de meeste honden doorgaan. Als er tijdens dit natuurlijke proces spontane afwijkingen zichtbaar zijn, dan kan het wel eens foute boel zijn! Als een hond bijvoorbeeld niet wilt stoppen met eten en het vervolgens ergens anders uitspuugt, dan kan er sprake zijn van suikerziekte. Suikerziekte bij honden is tegenwoordig gelukkig, net als suikerziekte bij mensen, behoorlijk goed te behandelen! De dierenarts zal je altijd enkele tips suikerziekte hond kunnen geven om het beestje van de juiste voeding te voorzien!