Wistjij
Image default
Bedrijven

Code95, wat is het?

Wat houdt code95 in?

Elke dag rij je als buschauffeur met veel plezier door je eigen stad. Opeens krijg je te horen van je baas dat je een nascholing moet doen, terwijl je jaren geleden al je rijbewijs hebt gehaald. Het gaat in dit geval om de nascholing code95, maar wat houdt dit nu in, hoeveel gaat dit mij kosten, waarom is dit überhaupt nodig en wat ik kan ik er zelf mee? We zullen je hier meer uitleggen.

 

Wat is het nut van code95?

Code95 is in het leven geroepen om meer vakbekwame beroepschauffeurs te krijgen en te houden op de weg. Dit wilt zeggen dat alle chauffeurs van C en D rijbewijzen worden verplicht om een nascholing van anderhalve dag te volgen om hun kennis en ervaring op te frissen. Ook is het zo dat deze nascholing niet eenmalig is, maar elke 5 jaar terug zal komen voor deze houders. Je kunt deze trainingen volgen bij bedrijven die gericht zijn op het geven van deze trainingen aan beroepschauffeurs.

Moet ik dit doen?

Elke beroepschauffeur die in Europa rondrijdt moet deze code elke 5 jaar halen. De enige uitzondering op deze regel is als je als beroepschauffeur al minimaal 35 uur aan nascholing hebt gevolgd. In dit geval ben je niet verplicht om deze code bij te laten schrijven. Als je alles volwaardig hebt behaald bij het trainingsbedrijf kan je dit bij laten schrijven op je rijbewijs in de gemeente waar je woont. Hierna ben je weer 5 jaar verzekerd van deze nascholing!

https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/