Wistjij
Image default
Woning en Tuin

Bij het uitkiezen van een dekbed is het materiaal essentieel

Is het tijd om een nieuw dekbed te kopen, dan hangt het succes van je aankoop voor een groot gedeelte af van het materiaal dat je besluit te kiezen. Want er zijn dekbedden van wol, bamboe, dons, katoen, zijde, tencel en synthetische materialen die je allen een andere ervaring kunnen bieden. Daarnaast wil je in de zomer misschien een ander dekbed dan in de winter, of kies je voor gemak en neem je een 4 seizoenen deken waarmee je het hele jaar uit de voeten kunt. We hebben hier bepaalde belangrijke kenmerken van dekbedden genomen en de materialen er aan gekoppeld die dan relevant zijn. Dit geeft jou de mogelijkheid je keuzemogelijkheden alvast aanzienlijk in te krimpen.

 

Een dekbed dat wasbaar is

Het is een eigenschap dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar het is bijzonder handig als je een dekbed gewoon kunt wassen. Dat is voor als je kinderen hebt een fijn idee, maar ook voor volwassenen zijn schone dekbedden heerlijk. De materialen met de beste wasbaarheid zijn (tencel) katoen, bamboe dekbedden en de synthetische materialen. Een dekbed van dons of wol is minder geschikt om gewassen te worden.

 

Warmteregulatie

Heb jij het ’s nachts graag warm, dan zoek je een dekbed uit dat warmte minder goed isoleert. Dat betekent dat deze beter afgevoerd kan worden en jij het dus automatisch minder benauwd hebt onder je deken. Voor deze situaties zijn katoen, zijde, bamboe en de synthetische materialen de beste optie. Ben je juist iemand die het in bed gauw koud heeft, dan wil je de warmte beter bewaren. In dat geval zijn wol en dons een uitstekende keuze. Net als dat ze de dieren warm houden tijdens de winter, houden ze jou ook warm tijdens je slaap.

 

Anti-allergie dekbedden

Er zijn ook dekbedden die beter geschikt zijn voor slapers die allergisch zijn. Door voor een anti-allergie dekbed te kiezen maak je het deze persoon aanzienlijk gemakkelijker en comfortabeler. De dierlijke materialen zoals wol en dons zijn dan minder goede opties en je kunt beter denken aan een synthetische optie of katoen en bamboe. Deze zullen de slaper minder irriteren en dus een heerlijke nachtrust bezorgen.

 

Andere kenmerken

Er zijn nog voldoende andere kenmerken te noemen waarin het ene materiaal uitblinkt en het andere materiaal minder goed scoort. Denk dan bijvoorbeeld aan het gewicht, want wol kan erg zwaar zijn terwijl dons juist licht is. Ook de vochtopname is belangrijk en dan zijn katoen, synthetische materialen en zijde een wat minder goede keuze. Als je op zoek bent naar een natuurlijk dekbed, dan zijn de synthetische varianten uitgesloten.

 

Het begint bij een goede specialist

Het beste ga je op zoek naar een goede specialist met een breed assortiment en laat je je goed voorlichten over de mogelijkheden die je hebt. Je brengt een lijstje met wensen met je mee en de specialist vertelt je welk dekbed hier het beste bij aansluit.