Zonneboiler. Wat is dat ?

Een zonneboiler kan worden gebruikt bij het verzorgen van warm water. Bij zonnepanelen wordt er energie terug gegeven aan het energienet. Dit is bij een zonneboiler niet het geval. Het verwarmde water wat niet wordt gebruikt, gaat verloren.

Er wordt een zonnecollector geplaatst op het dak van de woning. Een stelsel van buizen met daarin een vloeistof wordt hierop aangesloten. De zonnecollector verwarmt vervolgens met de opgevangen zonne-energie de vloeistof in de buizen. De vloeistof transporteert de warmte, die via het buizenstelsel naar de boiler met leidingwater loopt. De warmte zorgt ervoor dat het water in de boiler wordt verwarmt. De boiler kan worden aangesloten op een cv-ketel. Deze zorgt er dan voor dat het water in de boiler, indien nodig, word na verwarmd. Op deze manier is er altijd warm water.

Het is ook een mogelijkheid om een zogenoemde ‘compacte zonneboiler’ te nemen. De watervoorraad zit dan in de collector die op het dak is gevestigd. Er is dan geen apart voorraadvat, wat een hoop ruimte scheelt.

Zonneboiler plaatsen

Het is belangrijk dat de zonnecollector op zo’n manier wordt gericht dat deze zo lang en veel mogelijk zonlicht kan opvangen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de stand van de zon gedurende een etmaal. Maar ook verschilt de stand door de seizoenen heen. De warmte uit een zonneboiler kan ook worden gebruikt om een woning mee te verwarmen. Hij dient dan als ondersteuning van de cv-installatie.

Installeren

Een zonneboiler kan zelf worden geïnstalleerd door middel van een zelfinstallatiepakket. Echter kiezen de meeste consumenten ervoor om het installeren van een zonneboiler door een vakman te laten doen. Informeer hiervoor eens bij ElektrischeBoiler.EU. Voordat een collector wordt aangeschaft zijn de volgende punten belangrijk.

• Waar komt de collector te liggen?

• Hoeveel collectoren er op de beschikbare plaats passen?

• Hoe gaat de installatie vanaf het dak tot aan de binnenkant eruit zien?

Door antwoord te geven op deze vragen is sneller duidelijk welke zonneboiler het beste kan worden gekozen.

Zonneboiler. Wat is dat ?


Tagged with