Wistjij
Image default
Gezondheid

Weet jij wat een AED is?

Aed’s in Nederland

Nederland is een van de landen met de meeste Aed’s per 100.000 inwoners dat is niet zomaar zonder reden. Er is namelijk veel actie ondernomen door verschillende stichtingen en buurt commissies om van Nederland een voor zover mogelijk een hart veilig land te maken. In Nederland zijn er bovendien ruim 170 duizend burgerhulpverleners die getraind zijn om een Aed in te zetten. Alhoewel Nederland op veel gebieden voorop loopt zijn we er nog lang niet, zo heeft nog niet iedereen binnen 6 minuten een aed in handbereik. Er zijn helaas ook nog geen wetten die aed’s verplichten op bijvoorbeeld de werkvloer, scholen of universiteiten. Ook hangen er nog steeds veel aed’s binnen bij bedrijven een Aed is een duur apparaat en alhoewel mensen niet snel een gestolen aed zullen kopen, vinden veel bedrijven en instellingen het nog een obstakel om de aed buiten te hangen.

Wat is een Aed

AED’s zijn voortgekomen uit handmatige defibrillators die vooral in ziekenhuizen worden gebruikt. Dat betekend niet de een aed (automatische externe defibrillator) minder goed werkt. Het enige nadeel is dat electroden bij gebruik van de aed vervangen dienen te worden voor een nieuwe set. Gelukkig heeft de overheid besloten om nieuwe electroden te vergoeden waardoor de drempel voor het aanschaffen van een aed nog lager is komen te liggen.

 

 

 

Wat is een Handmatige defibrillator?

Deze medische apparatuur is aanwezig in een ziekenhuisomgeving zoals een, operatiekamers en andere locaties met de aanwezigheid van artsen. Het gebruik ervan is alleen bedoeld voor getrainde professionals omdat het handmatig moet worden geregeld. Het apparaat wordt gevormd door twee peddels die een geleidende gel ontvangen en over de thorax van de patiënt worden geplaatst.

 

Wat is een Aed?

De automatische externe defibrillator of AED heeft dezelfde functie als de handmatige apparatuur, maar kan door leken worden gemanipuleerd, omdat de werking ervan eenvoudiger is. De defibrillator controleert zelf het hartritme van de patiënt en past zich, indien een elektrische schok nodig is voor het normaliseren van de slagen, aan de juiste energiebelasting aan. Het gebruiksgemak maakt het mogelijk dat de redding door iedereen kan worden gedaan.