Wistjij
Image default
Attracties

Wat is het verschil tussen de woorden pretparken en themaparken? Er er toch een verschil!

Is Disney World een pretpark of een pretpark? Hoe zit het met Cedar Point? Is er echt een verschil of zijn deze twee termen voor hetzelfde? Doet het er zelfs toe? Nou, het is misschien niet zo belangrijk als sommige dingen die er zijn, maar park en pretpark liefhebbers zullen het interessant vinden, zo niet belangrijk. Er is veel verwarring en verkeerde informatie. Dus, ik dacht dat ik de gelegenheid van dit artikel zou aangrijpen om wat van de verwarring op te helderen.

Wat is een Pretpark? De definitie..

Laten we beginnen met het definiëren van de term “Pretpark”, want pretparken waren de eerste die op het toneel verschenen. Volgens de meeste definities bestaat het pretpark al honderden jaren, sinds ongeveer de 16e eeuw. Het kan eenvoudigweg worden gedefinieerd als een vaste locatie waar meerdere attracties en attracties worden verzameld om mensen te vermaken. Eenvoudig genoeg.

In de loop der jaren is de definitie van een pretpark echter vertroebeld door veranderingen in het ontwerp van de attracties, de uitvinding van de auto en de massamedia, en de behoefte aan entertainment om de verwachtingen van het publiek te evenaren of te overtreffen. Deze veranderingen hebben geleid tot upgrades en innovaties van sommige parken en tot faillissementen en sluitingen bij vele andere parken. Maar, een ding bleef consistent, de parken, zelf, waren altijd gewoon verzamelingen van attracties, hoe onsamenhangend of smakeloos de collectie ook leek. Uitstekende voorbeelden hiervan zijn pretparken in Duitsland die de dag van vandaag aleenmaar beter worden.

Wat is een themapark? De definitie..

Hoewel het betwistbaar is toen het “pretpark” werd geïntroduceerd, geloven de meeste experts dat Walt Disney de uitvinder ervan was. Disney werd echter sterk beïnvloed door Knott’s Berry Farm en de pretparken van Europa. Je zou dus kunnen zeggen dat Knott’s Berry Farm het eerste pretpark was, maar Walt Disney heeft het pretpark zeker naar een heel nieuw niveau getild. Wat maakt een pretpark dan anders dan een pretpark?

Een echt “themapark” bestaat uit verschillende themalanden of -regio’s. Er worden grote inspanningen geleverd om de illusie van een andere wereld of cultuur te creëren met behulp van landscaping, architectuur, muziek, eten, medewerkers en attracties. In een pretpark staan de attracties vaak op de tweede plaats ten opzichte van de omgeving waarin ze worden geplaatst. Hoe meer een park in staat is om zijn gasten uit de “echte wereld” te halen en in een wereld van fantasie te brengen, hoe waarachtiger het label “thema” wordt. Omdat Walt Disney voor het ontwerp van zijn park gebruik maakte van filmregisseurs in plaats van architecten, kon hij een ware ontsnapping uit de werkelijkheid creëren, alsof het themapark een film op een scherm was.

Thema Resorts Brengt Themaparken naar een heel nieuw niveau

Met de opening van Walt Disney World in Florida in 1971 vond de volgende stap in de evolutie van het themapark plaats. Naast de Walt Disney World ritten en attracties, combineerde Disney het themapark met hotels, golfbanen, waterrecreatie, en (uiteindelijk) meer pretparken. We noemen dit graag het “Thema Resort”.

Het idee van het thema-resort is om gasten aan te trekken en ze vervolgens op uw terrein te houden voor alles wat ze ooit zouden willen of kunnen bedenken. Het is heel goed mogelijk, met de komst van Disney’s Wide World of Sports – de sportvisserij, water- en veldsporten en toernooimogelijkheden – dat zowat alles wat men op een vakantie kan doen nu op één locatie te vinden is. Het thema-resort is uitgegroeid tot een one-of-a-kind, one-stop-shop voor de droomvakantie en de cijfers bewijzen Disney’s idee om de juiste manier van denken te zijn. Disney is niet alleen in deze markt. Universal Studios in Orlando bestaat uit twee aparte themaparken, hotels en restaurants om de Universal Orlando Resort te creëren. Disney leerde in de jaren ’80 dat het houden van mensen dicht was de sleutel tot de winst en dat is zeker waar blijken te zijn.

Laatste gedachten over de hele verwarring van pretparken en themaparken

Het is gemakkelijk om gefrustreerd te raken door vergelijkingen die vaak worden gemaakt tussen pretparken en pretparken, ook al moeten die vergelijkingen per definitie niet worden gemaakt. Als iemand zegt “Ik denk dat Cedar Point een veel beter pretpark is dan Disney World”, dan hebben ze in zekere zin gelijk want Walt Disney World is geen pretpark, en zal nooit doen alsof hij de hemel van een achtbaanliefhebber is. Tegelijkertijd hebben ze echter ook ongelijk omdat ze appels met sinaasappels vergelijken. Om het nog verwarrender te maken zal Cedar Point zichzelf soms een pretpark noemen omdat ze verschillende delen van het park van een label voorzien. Sorry Cedar Point. Theming is meer dan alleen labels.

Dus, de volgende keer dat iemand zegt dat ze Dollywood of Six Flags veel leuker vonden dan Disney World, doe geen moeite om ruzie te maken. Ze kunnen net zo goed zeggen dat ze meer van sushi genieten dan van een fiets.

https://ticketforsale.nl/