Wistjij
Image default
Electronica en Computers

Software testen is niet saai

U heeft vast wel eens het begrip software testing voorbij zien komen. Als u niet zo in de computerwereld zit dan lijkt dit onderdeel misschien heel erg saai, maar dit is het allesbehalve. We zullen in dit korte informatieve stukje tekst proberen uit te leggen wat er nou de bedoeling is van het testen van software en waarom dit eigenlijk helemaal niet zo saai is als dat het klinkt. Het testen van software is om te beginnen erg belangrijk, omdat er op deze manier kan worden gecontroleerd of de software werkt en doet zoals hij dat zou moeten doen.

Als je een software tester wordt kun je meer kanten op dan alleen eenvoudig software testen. Zo zijn er verschillende onderdelen in dit testen die je op kunt splitsen in performancetesten, securitytesten, testautomatisering, testmanagement en nog veel meer richtingen. Het voordeel van deze richtingen is dat elk vlak weer compleet anders is en in zijn eigen soort uniek is. Als je een software tester bent of wilt worden dan geeft dit bijzonder veel variatie aan je vak. Een ander belangrijk bijkomend feit bij het beroep software testen is dat je meer doet dan alleen IT. Je moet niet alleen verstand hebben van techniek en inzicht in de applicaties, maar ook moet je leren om bedrijfsprocessen te begrijpen en je moet erg sociaal vaardig zijn.

Software testen is niet saai – deel 2

We hebben al kort proberen uit te leggen waarom software testen eigenlijk helemaal niet saai is en we gaan er nu nog iets dieper op in. Naast het feit dat software testen ontzettend breed is, je veel verschillende richtingen uit kunt en je meer moet kunnen dan alleen IT, zijn er nog andere vaardigheden die worden vereist als je een goede software tester wilt worden. Je moet sociaal vaardig zijn, omdat je veel verschillende soorten mensen tegenkomt. Je lost de problemen op van verschillende soorten afdelingen dus je moet leren samenwerken met meerdere mensen, zowel intern als extern. Het maakt je dag juist wisselend door met zoveel verschillende individuen te moeten werken en het maakt je werk als software tester bijzonder uitdagend.

Wat ook wel een leuk bijkomend feit is, is dat je vaak de regisseur bent van het proces. Het testvlak is op zich klein ten aanzien van andere richtingen in de IT. Toch is het wel een richting die de meeste variatie met zich meebrengt en waarin je vaak het meest te zeggen hebt. Je hebt vaak invloed om het complete ontwikkelproces en je bekijkt het proces vanuit meerdere perspectieven. Het testen van software is dus alles behalve saai.

Software testen is niet saai