Wistjij
Image default
Beauty en verzorging

Lees hier het belang van goede tandpasta

Met een kleine, dagelijkse investering in een schoon en gezond gebit, kunt u zichzelf een leven van kwalen en hoge tandartskosten besparen. Wanneer de mondhygiëne te wensen overlaat, krijgen bacteriën kans om zich tussen het tandvlees en uw tand nestelen. Hierdoor ontstaan zogenoemde ‘pockets’ die moeilijk schoon te houden zijn en een fantastische leefplek voor bacteriën vormen. Niet alleen gaatjes zijn het gevolg, ook het tandsteen kan worden aangetast tot op het kaakbot, waardoor de tanden los komen te staan en uiteindelijk uitvallen. Tegenwoordig is overal gelukkig wel iets aan te doen, maar de kosten liegen er niet om. Vaak is een behandeling langdurig en de kosten worden dan vaak zelfs met de hoogste verzekering niet meer volledig gedekt. Investeren in een schoon gebit is dus vitaal. Niet alleen voor de gezondheid en het uiterlijk, maar ook voor de portemonnee.

Hoe investeer ik dagelijks in een schoon en mooi gebit?

Dagelijks investeren in een schoon gebit loont altijd, zelfs als uw gebit in niet al te beste staat is. Voordat men bijvoorbeeld een gaatje ontwikkelt, wordt het tandglazuur eerst ‘zacht’ (cariës, heet dat), maar dit is omkeerbaar met een goede mondhygiëne. Flossen en raggen zijn belangrijke dagelijkse routinehandelingen, net als de poetstechniek als men een reguliere tandenborstel gebruikt. Wilt u overstappen op het elektrisch poetsen? Dit wordt vaak aangeraden! Laat u wel eerst adviseren door uw tandarts. Niet alle elektrische tandenborstels zijn namelijk even effectief. Naast dat men minimaal twee keer per dag minstens twee minuten moet poetsen, is het aantal rotaties dat het apparaat afgeeft namelijk ook van belang. Maar uiteraard is de tandpasta die men gebruikt, ook van groot belang.

Wat doet tandpasta?

Elke tandpasta bevat fluoride en een soort schuurmiddel. Dit laatste dient om het glazuur glad te houden, zodat tandplaque minder kans krijgt om zich te nestelen op je tanden. Het advies is om tweemaal per dag de tanden te poetsen. Ook is het advies om ’s avonds na het poetsen niets meer te eten of iets anders te drinken dan water. Het voordeel is dan dat je tanden gedurende de hele nacht niet aan etensresten of kleurstoffen blootstaan. Dat betekent toch al dat u in ieder geval een derde van een etmaal een gereinigd gebit hebt. Als we allemaal eenzelfde gebit zouden hebben die allemaal hetzelfde nodig hebben, zou er in de supermarkten geen hele schappen zijn gewijd aan alle verschillende soorten tandpasta’s die worden aangeboden. Dat kan tot behoorlijk wat keuzestress leiden.

Uw tandpasta?

Het is altijd goed om je door uw tandarts te laten adviseren welke tandpasta het beste voor u is. Als u gevoelige tanden heeft omdat – bijvoorbeeld door paradontitis – een deel van uw tandbeen blootligt, bestaan er tandpasta’s die deze gevoeligheid tegen gaan. Misschien zijn uw tanden verkleurd en is het belangrijk dat de tanden witter worden. Kinderen hebben een ander gebit dan volwassen en moeten kindertandpasta gebruiken.

Hoe haal ik de juiste tandpasta in huis?

Het zou zomaar kunnen dat uw tandarts een pasta adviseert die ze net niet aanbieden bij uw drogist of supermarkt. En als ze wel aanbieden, dan vaak toch tegen een prijs die best ‘een tandje minder kan’. Ontdekt u ons veelzijdige aanbod daarom op www.tandartswereld.nl.

https://www.tandartswereld.nl/