Wistjij
Image default
Aanbiedingen

Laminaat verleggen doe je zo

Wie van mening is dat het verleggen van een nieuwe vloer een zware klus is, heeft in feite helemaal mis. Natuurlijk vergt het wel een goede planning en wat concentratie, maar in een dag tijd heb je een nieuwe vloer in huis liggen. In deze blog lees je hoe je goedkoop laminaat het beste kunt verleggen.

Bereid je goed voor
Voordat je kunt beginnen is het van belang dat de oude vloer verwijderd wordt. Soms kan het voor een andere ruimte gebruikt worden zoals voor een bergingskast of een bijkeuken. Echter is het in de meeste gevallen niet meer van toepassing om de oude vloer opnieuw te gebruiken zoals bij tegels of een vloerbedekking. Wanneer je de resten weggehaald en de dekvloer grondig hebt schoongemaakt kun je beginnen met het verleggen van de ondervloer. Deze heb altijd nodig bij het zwevend leggen van een laminaatvloer omdat het de geluidsdemping, de isolatie en de vochtdichtheid tegenhoudt. Ondervloeren zijn zowel op rol als ook uit plaatmateriaal verkrijgbaar. Plaats het strak tegen de muur en zorg ervoor dat het egaal en stabiel gelegd wordt. Je kunt de stroken met tape aan elkaar bevestigen om te voorkomen dat het verschuift.

Het verleggen van de planken

Zodra de ondervloer op zijn plek ligt kun je beginnen met de eerste baan laminaat. Het is handig om van tevoren te bedenken in welke richting de planken gelegd worden. Houd bijvoorbeeld rekening met de vorm van de ruimte en de lichtinval. Daarnaast is het slim om een legmethode uit te kiezen. Een wilde legmethode houdt in dat je met lange planken begint en de laatste op maat snijdt. Met het reststuk begin je dan in de volgende rij waarachter je weer lange planken legt en het laatste stuk weer op maat snijdt. Bij een strakke uitstraling daarentegen begin je in de oneven rijen met een hele plank en bij de even banen met een halve plank. Let er bij deze legmethode wel op dat je veel zaagverlies hebt. Mocht je hierover nog advies willen hebben, dan is het slim om een specialist van Bebo Parket te raadplegen.

Werk stap voor stap
Het handige kliksysteem zorgt ervoor dat de laminaat planken naadloos op elkaar aansluiten en je zonder veel kracht de banen kunt leggen. Werk ook altijd met afstandsblokjes die je tussen de muren en het laminaat legt. Op die manier komt het laminaat vrij van de wanden te liggen en daardoor kan het hout acclimatiseren. Dat wil zeggen dat het gaat krimpen of uitzetten. In de laatste stap werk je de laminaatvloer af met plinten, om het plaatje compleet te maken.

 

https://www.beboparket.nl/