Wistjij
Image default
Winkelen

Kunstgras aanleggen

Wil je zelf een kunstgras mat in je tuin leggen? Het is prima te doen, als je maar een beetje inzicht en handigheid hebt. In dit artikel laten we je stap voor stap zien wat je nodig hebt aan gereedschap en welke werkzaamheden je uit moet voeren.

Welk gereedschap heb je nodig om kunstgras te leggen

Om zelf een kunstgrasmat in je tuin te leggen, heb je de volgende gereedschappen en materialen nodig:

• Kunstgras

• Stanleymes

• Onderdoek

• Reserve mesjes

• Hamer

• Bezem

• Kunstgraspinnen

• Kunstgrastape en kunstgraskit

• Kwartszand

Stabiele ondergrond

Voordat je begint is het belangrijk dat de ondergrond egaal en stabiel is. Is dit namelijk niet het geval, dan kan het gras gaan verzakken. Vervolgens plaats je een onder doek. Dit onder doek wordt ook wel geovlies of geotextiel genoemd. De optimale drukverdeling van het doek zorgt voor een stabiel oppervlakte. Ook zorgt het doek ervoor dat onkruid wordt tegengegaan, zodat de vezels van het kunstgras niet beschadigen. Zorg ervoor dat het doek zo dicht mogelijk aanligt tegen de omsluiting of de bestrating. Met het stanleymes kun je het onder doek eenvoudig op maat snijden.

Verlijmen van kunstgras

Wil je meerdere stukken gras naast elkaar leggen? Dan moeten deze gelijmd worden. Deze stukken zullen voorafgaand eerst schoon gesneden moeten worden. Met het mes kun je 1 of 2 stiknaden in lengte er af snijden. Als je dit doet in de richting van de vezels, dan snij je geen kunstgrasvezels af. Vervolgens kun je de stukken langs elkaar leggen met een speling van ongeveer 3 millimeter. Je kunt nu de stukken kunstgras aan elkaar plakken met kunstgras tape. Wil je een verbinding die extra stevig is? Dan kun je ook nog kunstgraskit gebruiken.

Het snijden van kunstgras

Ligt het gras en is het verlijmd? Dan kun je beginnen met het snijden van de randen, om een mooi passend geheel te maken. Heb je bijvoorbeeld een muur aan één kant? Je kunt het gras dan aan de onderkant op maat snijden. Wil je het kunstgras aanleggen rondom een opsluitband of bestrating? Dan kun je het vanaf de bovenkant op maat snijden. Dit doe je door je mes strak tegen de bestrating te houden en het gras af te snijden met een zagende beweging. Om ervoor te zorgen dat het gras goed op zijn plek blijft liggen en niet wegwaait, kun je de hoeken vastzetten met kunstgrashaken. Deze sla je er met een hamer in.

Het bezanden van kunstgras

Het is niet noodzakelijk om je kunstgras te bezanden, maar wel aan te raden. Kwartszand zorgt er namelijk voor dat de grasmat zwaarder wordt, waardoor deze minder snel weg kan waaien of verplaatst kan worden. Ook zorgt het kwartszand voor een betere ondersteuning, hierdoor blijven de kunstgrasvezels rechtop staan en zal er minder slijtage optreden. Voordat je het zand over je kunstgrasmat strooit, dien je eerst het kunst gras omhoog, tegen de vezel in, te vegen. Vervolgens strooi je het zand over het gras. Veeg je grasmat daarna intensief en je ziet niets meer van het zand. Kwartszand nestelt zich helemaal in de onderste laag van je kunstgrasmat, dus je loopt het ook niet zomaar mee naar binnen.

 

https://www.kunstgrasdirect.nl