Wistjij
Image default
Bedrijven

Kartonnen dozen sluiten door het gebruik van tape.

Kartonnen dozen sluiten door het gebruik van tape.

Het lijkt zo makkelijk maar bij het sluiten van een kartonnen doos doormiddel van tape komen toch ook altijd veel verschillende aspecten kijken. Tapen kan gezien worden als het aanbrengen van verpakkingstape op een ondergrond of kartonnen doos. In veel verschillende industrieën wordt er vaak tape toegepast voor het sluiten van kartonnen dozen of tegenwoordig voor het aangeven van de juiste loop-weg op de grond. Tape is verkrijgbaar in veel verschillende soorten, kwaliteiten en uitvoeringen. Onderstaand zal er wat verder ingegaan worden op de manieren om tape aan te brengen op een kartonnen doos.

Tape aanbrengen op een kartonnen doos.
De omgevingstemperaturen zijn erg belangrijk bij het aanbrengen van tape op een kartonnen doos. De ideale temperatuur voor het plakken van tape is 15 graden, de tape blijft hierbij goed plakken en zal niet snel loslaten. Het is ook erg belangrijk dat de ondergrond schoon, stofvrij en vetvrij is. Tape kan aangebracht worden op verschillende manieren, denk aan handmatig aanbrengen of doormiddel van speciale tools. Twee handige tools die gebruikt kunnen worden is bijvoorbeeld een tape dispenser of een dozensluitmachine.

Het manueel aanbrengen van tape kan gebeuren doormiddel van een tape dispenser. Dit is een handmatige afroller waar de tape als het ware op geplaatst wordt. Het is erg belangrijk dat wanneer er tape wordt aangebracht met een tape dispenser de tape goed aangedrukt wordt. Anders is er kans dat de tape niet goed hecht en los kan laten tijdens de verzending. Het werkt als volgt: de tape wordt aangebracht op de ene kant van de doos en door de dispenser afgerold naar de andere kant. De scherpe tandjes op de dispenser snijden de tape af op het juiste moment.

Daarnaast is er de mogelijkheid om de tape machinaal aan te brengen met een dozensluitmachine. Met de juiste dozensluitmachine kan er gezorgd worden voor een snelle en soepele sluiting van de dozen die in het verpakkingsproces zitten. Wanneer de kartonnen doos op de band wordt geplaatst wordt doormiddel van de machine de kartonnen doos automatisch dicht getaped. Dit scheelt veel handelingen en door de snelle sluiting kunnen er gemiddeld tot wel 10.000 kartonnen dozen per dag worden gesloten.

Technieken om de kartonnen doos dicht te plakken.
Er zijn verschillende technieken om een kartonnen doos te sluiten. Iedereen is natuurlijk bekend met de standaard manier om de kartonnen doos te sluiten oftewel het plaatsen van de verpakkingstape in een rechte streep over de ruimte waar de kartonnen flappen elkaar ontmoeten. Dit is perfect wanneer er niet te zware producten worden verzonden maar voor zwaardere pakketten wordt het erg aangeraden om de tape op een andere manier aan te brengen. Voor pakketten tussen de 20 en 40 kg en 40 kg+ is het verstandiger als de tape in de breedte ook nog een keer toegepast wordt of soms zelfs twee keer. De extra tapestroken zorgen ervoor dat de kartonnen doos absoluut niet meer open gaat en super stevig is gesloten.

Voor meer informatie over tapesoorten en tapekwaliteiten; houdt onze blogs in de gaten! In de volgende blog zal er wat verder worden ingegaan op de verschillende tapesoorten.