Wistjij
Image default
Woningen

Kan ik zelf zonnepanelen installeren?

Of het nu is om geld te besparen, onze vaardigheden als weekendstrijder te oefenen, of om te genieten van de zoete prestatie van het bouwen van iets met onze eigen handen, doe-het-zelf (do-it-yourself) projecten kunnen een lonende manier zijn om vrije tijd door te brengen. Koppel dit aan video tutorials voor zowat alles op het internet, en het kan heel verleidelijk zijn om een project te ondernemen dat misschien een beetje buiten onze comfortzone ligt.

En hoewel het een geweldige manier is om je vaardigheden uit te breiden als je je buiten je comfortzone waagt, is het misschien geen goed idee om een zeer gespecialiseerd project te ondernemen – ongeacht wat de YouTube-video belooft.

Neem bijvoorbeeld het installeren van je eigen zonnepanelen. Hoewel dit doe-het-zelf project je op korte termijn geld kan besparen, kan het erg gevaarlijk zijn voor iemand die geen opgeleide zonne-energie professional is. En omdat u mogelijk de garantie op fabricage en installatie misloopt, kan het u op de lange termijn meer kosten dan u op de korte termijn bespaart.

De gevaren van doe-het-zelf zonne-energie

Het installeren van uw eigen zonnepanelen kan een risico vormen voor uw persoonlijke veiligheid en voor uw eigendom, en wel om twee belangrijke redenen: de hoogte waarop panelen doorgaans worden geïnstalleerd en het feit dat u werkt met een complex elektrisch systeem.

De meeste gehuurde zonnepanelen worden op het dak of op de grond geïnstalleerd. Dakmontage is over het algemeen goedkoper en vergt minder werk, omdat het dak als hoofddraagconstructie dient. Bij installatie op de grond moet de structuur worden gebouwd. Daarom, en omdat dakpanelen geen kostbare ruimte innemen op uw erf of boerderij, zijn ze populairder.

Echter, tenzij u werkt met een team van opgeleide, gecertificeerde professionals die zijn uitgerust met alle ervaring en gereedschappen die nodig zijn om veilig te werken, is het gewoon niet de moeite waard.

Een enkel paneel kan tussen de 33 en 50 pond wegen. Afhankelijk van hoe groot uw zonnesysteem is, zult u er heel wat naar uw dak moeten sjouwen, samen met de materialen voor rekken en bedrading. Dan komt de installatie, waarbij u deze componenten op een verhoogd en waarschijnlijk schuin oppervlak moet plaatsen en installeren. Als u kiest voor het huren van zonnepanelen bespaart u al deze moeite én onderhoud.

Tenzij u goed opgeleid bent om dit soort werk te doen en over de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen beschikt, is het installeren van uw eigen zonnepanelen op zich al een slecht idee. Een beetje geld besparen is het risico van vallen niet waard.

Het andere risico is het elektrische werk dat u moet doen.