Wistjij
Zakelijke dienstverlening

Incassobureau

Sinds kort weet ik hoe een incassobureau te werk gaat, omdat een medewerker zo’n bureau bij ons op school een presentatie kwam geven. Het proces is te verdelen in drie stappen, die ik in deze blog uit zal leggen.

Eerste fase incassobureau

De eerste fase dat het incassobureau doorloopt gebeurt zodra er iemand contact opneemt om een factuur te laten incasseren. In deze fase krijgt de debiteur nog eenmalig de kans om de factuur te betalen, zonder dat er incassokosten bij zullen komen. Deze laatste aanmaning kan gedaan worden door het bureau, maar dit kan ook nog gebeuren door de opdrachtgever. Echter stopt het incassoproces hier bijna nooit, de meeste mensen kiezen ervoor om de factuur alsnog niet te betalen. In dat geval zal het bureau overstappen naar fase twee.

Tweede fase

Tijdens de tweede fase komt er meer werk bij kijken voor het incassobureau, dit is ook de fase waarin het bedrijf zijn geld moet verdienen. Nadat de factuur na de laatste aanmaning nog niet betaald is, wordt het voor het bureau tijd een om een dossier op te stellen. In dit dossier wordt bewijs verzameld om aan te kunnen tonen dat de debiteuren wel degelijk geld schuldig is. Het opstellen van zo’n dossier gaat vaak samen met de opdrachtgever, die vaak het bewijs hebben in hoeverre de debiteuren geld schuldig zijn. Na het opstellen van het dossier wordt dit verstuurd naar de debiteur, samen met de incassokosten die berekend worden.

Op basis van de tweede fase kunnen er twee dingen gebeuren. Het gunstige scenario is dat de debiteur de factuur betaald, waarna het dossier is afgehandeld. Het andere scenario is dat de debiteur alsnog weigert om te betalen. In dit geval ontstaat fase drie, waarin er een gerechtelijke traject ingesteld zal worden. Echter ligt de keuze hierin bij de opdrachtgever, want hier komen natuurlijk ook extra kosten bij kijken.

Hierboven heeft u in vogelvlucht kunnen lezen hoe een incassotraject in zijn werk gaat. Ik hoop dat u zich heeft vermaakt tijdens het lezen van deze blog.

 

Incassobureau