Wistjij

De rijke kaashistorie van Nederland

Nederland staat bekend als kaasland, een bekend voorbeeld is de Old Amsterdam cheese store Amsterdam. Nederland is echter niet als eerste in staat geweest kaas te maken. De nomaden zouden 6000 jaar geleden bij toeval kaas hebben ontdekt. Daarna werd kaas ook gemaakt in de Zwitserse Alpen. Toch denkt men gelijk aan Nederland als men het over kaas heeft. Hoe is dat zo gekomen?

Geschiedenis Nederlandse kaas

Nederland was er wél erg vroeg bij. Al in 800 voor Christus werd er in Nederland kaas gemaakt. Vooral uit Noord-Holland, Friesland en Zuid-Holland kwam veel kaas vandaan. Dit kwam, omdat deze provincies uitermate geschikt waren voor het houden van melkvee, door de natte bodem.

Middeleeuwen

De productie van kaas begon in de middeleeuwen erg toe te nemen. Dit kwam, omdat de vraag naar kaas steeds groter werd. In de middeleeuwen begon Nederland met het exporteren van kaas naar het buitenland. In de gouden eeuw was kaas ook een belangrijk export product. In de gouden eeuw kreeg Nederland ook de naam “kaasland”. Kaas is zo’n goed exportproduct, omdat kaas erg lang houdbaar is. Nederland exporteerde vooral kaas naar het Middellandse Zeegebied en naar Duitsland.

Laatste eeuwen

De productie van kaas werd door de jaren heen steeds verder ontwikkeld, versneld en verbeterd. Men begon met kaasmaken door het gebruik van potjes met gaatjes, waarin de samengeklonterde melk vermengd met stremsel kon drogen. Later ging men over op het kaasmaken op de boerderij. Aan het eind van de 19e eeuw kwamen de eerste zuivelfabrieken. Deze fabrieken namen het grootste deel van de kaasproductie over. Nog steeds is Nederland 1 van de grootste kaasmakers in Europa.

Nederlandse kaas en nu

Nederland is nog steeds dol op kaas. Per jaar eten Nederlanders gemiddeld ongeveer 15 kilogram kaas per persoon. Slechts 3% van heel Nederland eet geen kaas. Niet zo gek dat Nederland als kaasland wordt gezien. Nederland exporteert nog steeds zo’n 650 miljoen kilo kaas per jaar. Daarmee is Nederland de 4e grootste kaasproducent van heel de wereld. Kaas van Nederlandse bodem heeft een aparte smaak die erg veel mensen kunnen appreciëren. In Nederland zelf zijn vooral de streekproducten erg populair. Denk bijvoorbeeld aan Old Amsterdam Cheese of Edammer kaas

Kaas en Amsterdam

Amsterdam is een van de steden waar de meeste kaas wordt gegeten. In Amsterdam zijn er dan ook tal van winkels waar je kaas kunt kopen en eten. Als je nou op zoek bent naar een goede cheese store Amsterdam, kun je het beste gaan naar Old Amsterdam Cheese store. Deze cheese store in Amsterdam is van alle markten thuis. Zo kun je bijvoorbeeld kazen proeven en is eigenlijk elke soort Nederlandse kaas er wel te vinden. Daarbij heeft Old Amsterdam Cheese 3 schitterende kaaswinkels in Amsterdam waar je zeker een keer langs moet gaan.

https://oldamsterdamcheesestore.com/

Van leek naar e-smoker meester

 

E-smokers. De één begint ermee om van het reguliere roken af te stappen, de ander is simpelweg nieuwsgierig naar de populaire smaken en apparaatjes. Of het nou om je gezondheid gaat of over het genieten, als je net komt kijken in de wereld van e-smokers zijn er een overweldigend aantal producten beschikbaar. Dus het is wel handig om je even goed voor in te lezen, en dat kan hier! 

Een eerste e-smoker aanschaffen. Waar moet je op letten?  

Dankzij het gigantische aanbod is het niet makkelijk om snel een keuze te kunnen maken tussen eerste aankopen. Een complete lijst van mogelijkheden zou deze compacte gids dan ook niet zo compact meer maken. Het is bij een eerste keuze wel handig om op de dingen te letten die voor jou belangrijk zijn. Ben je een recreatief gebruiker, dan is een kleine batterij van 650 mAh misschien wel voldoende. Gemiddeld duurt het echter drie uur voor een e-smoker batterij is opgeladen, dus ben je iemand die rookt omdat het nodig is, dan is 2000 mAh of meer misschien een betere oplossing. Zo’n batterij gaat tenslotte tot wel twee dagen mee.  

Nu hoef je niet meteen de allerduurste smoker te kopen om erachter te komen wat voor jou fijn is. Een upgrade kan later altijd nog mocht het dampen je bevallen. Echter is het wel geadviseerd om op te letten bij ‘’extreem goedkope’’ namaakmodellen. Deze blijken na aankoop toch te goedkoop in hun productie en zorgen voor een vervelende ervaring. Meestal is een starter set van een gerenommeerd merk een beter idee. Merken zoals Justfog en Eleaf krijgen vaak hoge waarderingen. Een elektrische sigaret kopen? Je mag er best even de tijd voor mag nemen. 

 

Wat is een e-sigaret of e-smoker nou precies? 

Een E-smoker is een elektronisch apparaat dat bestaat uit een batterij, een tankje voor de vloeistof (ook bekend als een clearomizer), en een gloeidraad met katoen genaamd een coil. Het werkt als volgt: Je drukt op de knop van de e-smoker, waardoor de gloeidraad begint op te warmen en de vloeistof die in het katoen is getrokken langzaam verdampt. Deze vapor (hetgeen damp betekent, vandaar dat de activiteit ook wel eens vapen genoemd wordt) adem je dan in via het mondstukje. Hier zit ook al een essentieel verschil met gewoon roken. Er wordt dus niets verbrand zoals bij een gewone sigaret, maar enkel verdampt. Hierdoor is het roken ook anders, want bij een hijsje hoef je veel minder kracht te zetten. Zuig je te hard op het mondstuk, kan het zelfs zijn dat er iets van de vloeistof in je mond komt, hetgeen ronduit vies is. 

En welke smaak dan? 

Het is beter om geen echte sigarettensmaak te verwachten bij een e-sigaret. Althans, nog niet. Alleen al door het verdampingsproces en de andere samenstelling van de vloeistof vergeleken met tabak is de smaak sowieso anders. Er zijn wel wat soorten die een beetje in de buurt komen, maar uiteindelijk is het je eigen keuze hoever je gaat met smaakjes en soorten. Je kunt tegenwoordig zelfs gaan voor ‘’aardbeien smaak’’ en nog tal van soorten die je zelf misschien niet eens kon verzinnen. Kijk hier voor het e-sigaret vloeistoef aanbod. Liever toch een meer traditionele liquid? Dat kan bijvoorbeeld deze Hangsen Liquid zijn. De meeste fysieke winkels bieden je ook aan terplekke iets uit te testen, en soms ook proefpakketten voor thuis.  

Wat met name handig is om te begrijpen als het om smaken gaat is dat in elke liquid VG (Vegetal Glycerin) en/of PG (Propylene Glycol) bevat. Dit zijn stofjes die zorgen voor de hoeveelheid damp, rookervaring, en binding. Een liquid die volledig uit VG bestaat wordt eigenlijk alleen maar gebruikt bij een overgevoeligheid voor PG, hetgeen handig is om uit te testen. Tevens is zo’n substantie door haar stroperigheid niet geschikt voor elke e-smokerwaar op gelet moet worden bij aanschaf. Verder zorgt VG over het algemeen voor meer damp, en is PG beter voor de levensduur van de coil 

 

Rekening houden met onderhoud

Het is handig om de verdamper tenminste één keer per week schoon te maken met warm water om een vieze nasmaak te voorkomen. Meestal vervang je om de één of twee weken sowieso de coil in verband met het katoen dat de vloeistof niet goed meer opneemt. Dit is dan een goed moment om ook schoon te maken. Het mondstuk het liefst elke dag. Adviseerbaar is om de handleiding te lezen van je apparaat voor de juiste vervanging, en een zeef te gebruiken bij het reinigen om te zorgen dat er geen kleine onderdelen in de gootsteen verdwijnen.  

En nu puffen 

Met deze informatie bent u hopelijk beter op de hoogte als het gaat over e-smokers, de aanschaf ervan, en alles wat erbij komt kijken.  

http://www.wizzits.com


Tagged with
Wistjij

Met een vaarbewijs veilig het water op

Varen is heerlijk, maar het moet wel verantwoord gebeuren. U kunt niet met alle vaartuigen zomaar het water op. In sommige gevallen heeft u een vaarbewijs nodig. 

Soorten vaarbewijzen 

Bewijs I heeft u nodig, als uw vaartuig sneller kan dan 20 kilometer per uur, maar minder dan 15 meter is. Dit geldt dus bijvoorbeeld ook voor een waterscooter. U kunt vervolgens op kleinere wateren varen. Naast bewijs I heeft u bewijs II nodig als u in Nederland ook op het IJsselmeer wilt varen, het Markermeer, het IJmeer, de Waddenzee, de Westerschelde, de Oosterschelde, de Eems en Dollard. 

Optimale voorbereiding met een cursus 

Om één of beide vaarbewijzen te halen, moet u een examen afleggen. Het is belangrijk om u hier goed op voor te bereiden. Dit kan door middel van een cursus. Het lesmateriaal is hier vaak ook al bij inbegrepen. Er zijn vaak verschillende pakketten mogelijk. 

Varen in het buitenland 

Met een schip op vakantie en varen over buitenlandse wateren is een echt avontuur. Het is belangrijk om uzelf goed te laten informeren welke vaarbewijzen nodig zijn in de landen waar u doorheen vaart. Bewijs I, het ICC for inland waters, is bijvoorbeeld verplicht in Frankrijk bij een boot van minder dan 20 meter lang met een motor van meer dan 6 pk. U kunt dan op de binnenlandse meren en kanalen varen. Wilt u ook voor de kust varen? Dan heeft u ook bewijs II nodig, het ICC for inland and coastal waters. Met een vaarbewijs kunt u veilig het water op.

 


Hoe dagelijkse horoscopen worden gemaakt

De horoscoop wordt door de meeste mensen gelezen om erachter te komen wat de toekomst voor hen betekent. Ze voelen zich sterker in staat om met het onbekende om te gaan als ze mentaal voorbereid zijn om die omstandigheden het hoofd te bieden.

Een Horoscoop Ram of Horoscoop Stier wordt voorbereid door de positie van de planeten en sterren ten opzichte van elkaar te gebruiken ten tijde van de geboorte van de persoon in kwestie.

Bij het schrijven van algemene horoscopen voor een aantal mensen, worden de Zonnetekens in aanmerking genomen. Dergelijke horoscopen geven je een algemeen idee van wat voor soort persoonlijkheid je hebt en voorspellen belangrijke gebeurtenissen in jouw leven.

Eerder moest iemand in aanwezigheid van een astroloog zijn om uit te zoeken wat de toekomst voor hen in petto had. Het was niet haalbaar om na te gaan hoe de dag eruit zou zien, omdat astrologen slechts enkele van de belangrijkste gebeurtenissen in het leven zouden voorspellen.

Dankzij de technologie kan tegenwoordig de horoscoop op smartphones worden gelezen. Deze horoscopen geven dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse voorspellingen.

Dagelijkse horoscopen worden dagelijks bijgewerkt en het lezen aan het begin van de dag kan iemand helpen de dag op een positieve manier tegemoet te treden. Een toegevoegde charme voor hen is dat dit gratis horoscopen zijn.

Een actuele dagelijkse horoscoopvoorspelling is gebaseerd op de beweging van de maan aangezien van de snelst bewegende ‘astrologische planeet’. Dit komt door de tekenen van de maan om de 2 tot 2 en een halve dag. De maan wordt beschouwd als de derde belangrijkste ‘planeet’ in een astrologische geboortehoroscoop, na de zon en de ascendant.

Van de verschillende planeten die ons leven beïnvloeden, heeft de maan een sterke invloed op onze gemoedstoestanden en emoties. Het verandert het gedrag van een persoon. Dus de frequente overgangen van de maan veranderen op onze beurt onze gemoedstoestand en emoties van dag tot dag, en beïnvloeden ons werk en onze relaties. We zijn op ons  beste gedrag en meest opgewonden als we samenwerken met de energie van de maan. Deze dagen blijken we gelukkig te zijn, als men van plan is om een relatie te beginnen, een interview te doen, een verhoging aan te vragen, etc. De authentieke dagelijkse horoscopen zijn gebaseerd op het huis waar de maan doorheen gaat, voor het teken van de bewoner van dit huis.

Astrologen bestuderen de verschillende cycli van de maan tijdens het schrijven van de dagelijkse horoscoop. De cyclus van de maan tijdens het doorlopen van de 12 tekens van de dierenriem heeft een duidelijke impact op zowel het individu als zijn / haar omgeving en dat geldt ook voor de cyclus van volle maan tot volle maan, die ongeveer 29 en een halve dag in beslag neemt. Gewoonlijk geven de wassende fasen van de maan aan dat dingen groeien of een nieuw begin plaatsvindt en dat de bewoner van het desbetreffende huis meer energie heeft dan op andere momenten. Aan de andere kant duidt een afnemende maan op een tijd van afname, een tijd waarin dingen zullen eindigen en over het algemeen minder energie voor activiteiten.

Bron:
Zodiac Horoscoop | Horoscoop Tweeling

https://zodiac-horoscoop.nl/


Tagged with
Wistjij

Waaruit bestaat een e-sigaret?

U wilt een E-sigaret kopen? Dan is het handig om te weten waaruit deze bestaat. Denk aan de clearomizer en de coil (verdamper). De clearomizer bestaat op zijn beurt uit de driptip (mondstuk), de tank, de coil en de base. Wij zoomen even verder in op de mod’s.

Maak kennis met Mods

Mod’s dus. Het is de batterijbehuizing van een e-sigaret. Mod’s zijn onder te verdelen in digitale of mechanische versie. Bij de digitale mod zijn er veel mogelijkheden voor instellingen als wattage of het voltage. Er zijn zelfs digitale mod’s die de temperatuur van een coil kunnen aflezen. De mechanische mod’s, oftewel Mech Mods zijn de meest simpele versie. Ook zijn deze batterijen er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er de groepen Box mod’s, de tube mod’s en de Sub Ohm Box Mod’s. Box en Tube Mod’s hebben vaak dezelfde instelmogelijkheden. Het verschil zit hem in het uiterlijk. De Box Mod’s hebben de vorm van een doosje. Tube Mod’s daarentegen hebben de vorm van een cilinder. De Sub Ohm Box Mod’s hebben ook de vorm van een doosje. Het voordeel van deze devices is dat het bereik erg groot is.

Stel uw vragen

Zeker wanneer u voor het eerst een e-sigaret gaat kopen, is het begrijpelijk dat u graag wat vragen zou willen stellen. Dit kan bij Smokesmarter. De medewerkers weten namelijk precies wat er in het assortiment e-sigaretten te vinden is en welke soort het best bij u past. Zij adviseren u graag tijdens kantooruren, bijvoorbeeld telefonisch of via live chat. Ook als u vragen heeft over een e-sigaret die u eerder kocht bij Smokesmarter kunt u bij hen terecht.

Waaruit bestaat een e-sigaret?

Wistjij

Zo komt u aan een nieuwe e-sigaret

Er zijn verschillende manieren om uw E-sigaret te kopen. Toch hebben wij sterk de voorkeur om uw aankoop online te doen. Waarom? Dat vertellen wij u graag. We zetten dan ook de voordelen van online uw e-sigaret kopen op een rij. Lees gauw verder!

De voordelen van online bestellen

U kunt natuurlijk naar de eerste de beste fysieke winkel gaan om uw e-sigaret te kopen. Er staat dan een medewerker die u het assortiment laat zien en vooral wijst op die ene aanbieding waar hij graag vanaf wil. U moet lang voor de schappen staan om overzicht te krijgen in het aanbod én u voelt zich door diezelfde verkoper wellicht wat gepusht om daadwerkelijk met een aankoop de deur uit te gaan. Uw e-sigaret kopen bij een fysieke winkel is dus zeker een mogelijkheid, echter raden wij aan om zeker eens online te kijken alvorens u de winkel binnenstapt. Waarom? Omdat het aanbod nog groter is én overzichtelijk voor u is weergegeven. U selecteert precies de criteria die voor u belangrijk zijn. Zonder hierbij actief te worden overtuigd door een verkoper. Er is natuurlijk wel hulp, maar op afstand, wanneer u dit wenst.

Neem contact op met de specialist

Het is niet alleen het grote assortiment waaruit u kunt kiezen dat het voordeel is van online uw e-sigaret bestellen. Wij zetten de voordelen nog eens voor u op een rij. Wanneer u online uw e-sigaret bestelt profiteert u namelijk van diverse voordelen. Bestellingen van tien euro of meer worden gratis verzonden, bestelt u vandaag voor 17 uur? Dan heeft u uw e-sigaret en toebehoren morgen al in huis én u betaalt veilig. Neem eens contact op met de experts van E-liquidmania om meer te horen over de mogelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld door te bellen tijdens kantoortijden of neem contact op via de online live chat.

Zo komt u aan een nieuwe e-sigaret

Wistjij

Ruime aanbieding babyspullen

Babyspullen kosten veel dus..

Wanneer je een baby verwacht is dat erg bijzonder. Maar vaak ontdek je bij het zien van de uitzetlijst dat het ook een vermogen kost. Je moet een x aantal hydrofiele doeken hebben, je moet een commode hebben met aankleedkussen en daarnaast nog een ledikant en eventueel een wiegje voor op de ouder slaapkamer. Je wilt je kind niet op een slecht matras laten slapen, dus ook daarvoor kies je een goede uit. Al met al, kun je enorm veel geld uitgeven aan babyspullen. Wat dus niet altijd nodig is. Babykoop.nl is voorzien van een outlet- en een opruimingshoek. Waardoor je voor lage prijzen babyspullen kunt kopen. De spullen zijn misschien niet helemaal van dit jaar, maar wel voordelig. Hierdoor ontstaat er weer ruimte om je geld aan andere spullen te besteden.

Neem een kijkje online of in de winkel

Bij Babykoop.nl is het mogelijk om zowel online als in de winkel te bestellen. Het makkelijke van online bestellen is dat je de deur niet uit hoeft. Maar als je twijfelt over een bepaald artikel dat je online hebt gezien, is het verstandig om toch even een kijkje in de winkel te nemen. Om teleurstelling te voorkomen maar ook om te zien of het daadwerkelijk geschikt is. Misschien denk je nu, maar ik heb geen plek of ruimte om het gelijk mee te kunnen nemen. Ook dat is geen probleem want Babykoop.nl levert de spullen, tegen een kleine vergoeding, graag bij jou thuis af.

Ruime aanbieding babyspullen

Wistjij

Zangeressen bij je etentje

Als je iets bijzonders te vieren hebt en ter gelegenheid van deze mijlpaal een etentje geeft, kun je ervoor kiezen dit muzikaal te laten begeleiden door één of meerdere zangeressen. Een formatie die a capella zingt, kan ontzettend veel sfeer geven. Dan kun je een speld horen vallen. Via Evenses Entertainment kun je zangeressen inhuren die thuis zijn in een bepaald genre, zoals bijvoorbeeld een soulzangeres of juist een dame die  een klassieke opleiding op het conservatorium heeft genoten en met haar sopraanstem de mooiste aria’s kan weggeven. Het ligt er maar net aan wat voor soort gasten er komen. Kies je liever voor achtergrondmuziek of juist van zangeressen die op de voorgrond treden? Evenses biedt uiteenlopende muzikanten aan; van solistes die zichzelf begeleiden op een piano of gitaar – vaak uitermate gepast bij een ceremonie, als achtergrondmuziek – of zangeressen die tegelijkertijd ook DJ zijn. De vocalistes die tot die laatste categorie behoren, geven hierbij een spetterende show weg en zullen niet door de gasten vergeten worden.

 

Een bekende zangeres

Het ruime aanbod van Evenses kent niet alleen Nederlandse zangeressen maar ook bekende artiestes zoals Edsilia Rombley en Glennis Grace. Ook als onderdeel van een band komen bekende Nederlandse zangeressen goed tot hun recht. Je zou Ilse de Lange, Anouk of Caro Emerald maar naar je kleine buurtcafé halen. Dat zal vlammen.

Zangeressen bij je etentje

Veilig paardrijden doe je met een paardrijcap !

Veilig paardrijden doe je met een paardrijcap

Een paardrijcap is een van de belangrijkste dingen van de uitrusting voor de ruiter. Het zorgt voor extra veiligheid en word op steeds meer plekken verplicht. Denk hierbij aan manges, wedstrijden, op straat of gewoon op een paardenstalling. Een paardrijcap heeft de functie jouw hoofd te beschermen wanneer je van je paard af valt. De binnenkant van een cap heeft een stevig harnas gemaakt van ABS (een soort kunststof). De buitenkant is meestal bekleed met een mooie stof. Op concoursen is het een echte hype geworden om met de meest luxe cap de ring in te gaan. Het kan voor komen dat je cap van binnen gebroken is na een val terwijl je aan de buitenkant niets ziet. Daarom is het verstandig om na iedere val je cap na te laten kijken, dit kan vaak bij grotere ruitersportzaken. Wanneer er geen breuk wordt opgemerkt hoef je dus niet direct een nieuwe cap te kopen. Als er geen breuken in de binnenkant van de cap zitten gaat deze gemiddeld 5 tot 10 jaar mee.

 

 

Waarom rijd je met een paardrij cap?

Een paardrij cap is voor de veiligheid van de ruiter. De functie van een paardrij cap is het hoofd van de ruiter beschermen tijdens een val. Merendeel van de ruiters rijd altijd met cap, en op wedstrijden en maneges is het zelfs verplicht. Toch zijn er ook ruiters die niet met een cap rijden. Deze denken vaak; “Ik val toch niet van mijn paard” of “een paardrij cap helpt toch niet”. Ik raad jullie aan om altijd met een cap te rijden! Rijden met een paardrijcap kan ernstig letsel voorkomen. Tegenwoordig is er voor iedereen wel een geschikte cap te koop die lekker zit. Dus er is geen goed excuus om zonder cap op een paard te stappen.

 

Welke paardrij caps zijn er te koop? (opsomming)

Je kunt een paardrij cap kopen in verschillende soorten maten, merken en kleuren. Denk hierbij aan een mooie klassieke variant voor de dressuurruiters, een stevige hightech paardrij cap voor de springruiters of een simpele cap voor de jonge ruitertjes. De buitenkant is meestal bekleed met een mooie stof van fluweel, glans/mat of strass steentjes. Toch is zijn de meest gangbare kleuren zwart en blauwe caps. Deze kleuren zijn ook verplicht op wedstrijden. Voor kinderen kan een gekleurde cap met een print vaak erg leuk zijn. Tijdens de koude winterdagen heb je als ruiter behoefte aan een warm hoofd, daarom zijn er speciale cap hoezen op de markt die je over je paardrij cap heen kunt trekken. Deze houd dan je oren en kin lekker warm.

Het is erg prettig als de cap goed ventileert of een anti-zweet binnenlaag heeft. Zo word de paardrij cap niet te heet en klam op je hoofd, dit is een erg onprettig gevoel. Daarnaast is de perfecte aansluiting op je hoofd ook belangrijk. Als een cap niet goed zit, kan deze ook geen veiligheid bieden of ben je eerder geneigd om hem in de kast te laten liggen. De meeste rijhelmen zijn tegenwoordig ook voorzien van een veiligheidskeurmerk en die bevestigen de veiligheid. 

De bekendste merken in de paardensport zijn:

  • GPA caps
  • CAP caps
  • Charles Owen caps
  • HKM caps
  • Casco caps
  • Pikeur caps
  • Horka caps
  • Harry’s Horse caps

 

Hoe meet je de maat van een paardrij cap?

Koop een paardrij cap die goed bij jouw hoofd past. De maat is hierbij erg belangrijk. De maatvoering loopt over het algemeen van 50 t/m 62 centimeter. Een goede cap hoort niet te klemmen op je hoofd, maar ook niet los te zitten. Een te losse paardrij cap kan zo van je hoofd vallen en heeft dus weinig zin. Als je de paardrij cap op je hoofd zet, de kin band niet vast maakt, en voorover bukt dan moet die in principe op je hoofd blijven. Aan iedere paardrij cap zit een kinband, die kun je meestal verstellen van lengte. De kinband zorgt er voor dat de cap stevig blijft zitten. Wil jij meten welke maat jij hebt? Dan kun je het beste je hoofd opmeten. Dit doe je vlak boven de ogen, boven de oren en zo meet je de omtrek. De maten van paardrij caps worden altijd aangegeven in centimeters van de omtrek. Als jij dus een omtrek van 53cm hebt, moet je van paardrij cap ook maat 53 kopen. Sommige caps hebben de functie van ze verstelbaar zijn in maat. Dit kan vaak met behulp van een draaiknop aan de achterzijde. Ook is het een optie om de voering aan de binnen kant te veranderen. Sommige caps hebben een dikke voering, hier kun je ook een dunne in laten zetten.

 

In deze video kun je zien hoe je de maat paardrijcap kunt opmeten 

Paardrijcap kopen ? maar wat kost een paardrij cap?

Voor de optimale veiligheid kun je caps kopen in verschillende prijsklassen. Voor de beginnende ruiter voldoet een Harry’s Horse cap van €30,- prima. Als je een ervaren wedstrijdruiter bent die dagelijks meerdere paarden rijd, heb je behoefte aan een cap die jou daar bij ondersteund en veiligheid kan garanderen. Helaas kunnen de prijzen van de duurdere paardrij caps oplopen tot honderden euro’s. Soms zijn er via paardensport websites voordelige ruitersportaanbiedingen op paardrij caps. Hier koop je dan voor de helft van het geld toch een goede kwaliteit cap. De duurdere paardrij caps zijn gemaakt van bijvoorbeeld titanium en carbon. Wanneer je veel rijdt, raad ik deze caps aan. Je voelt direct verschil met een goedkopere en dus mindere kwaliteit paardrij cap. De voering aan de binnenkant zit comfortabeler, de paardrij cap ventileert beter en ziet er vaak ook nog mooier uit.

Veilig paardrijden doe je met een paardrijcap !


Tagged with

Welke zweep ben ik nodig voor het paardrijden?

Welke zweep ben ik nodig voor het paardrijden?

Het is voor veel ruiters een onmisbaar deel van het harnachement. De paardrijzweep (algemeen). Je moet een paardrijzweep zien als een soort aanwijs stok. Men gebruikt een zweep als hulpmiddel tijdens het paardrijden, mennen of longeren. De functie van de zweep is het verlengen van de arm van de ruiter. Hij dient alleen gebruikt te worden om te corrigeren, aan te sporen of om te straffen. Er zijn diverse zwepen op de markt, iedere zweep is geschikt voor een bepaalde discipline van de paardensport. Op concours is het een trend om met de mooiste zweep te rijden. Zwepen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, materialen en diverse handgrepen. Denk aan fluoriderende zwepen, een glanzende stok of een handgreep met een hengsel. Voor ieder wat wils. Ieder seizoen komen er weer nieuwe modellen!

 

 

 

Welke zweep hoort bij welke discipline?

Voor iedere discipline zijn er eigen zwepen te koop. Uiteraard kun je ook springen met een allround zweep, of een dressuurtraining doen met een springzweep. Maar het is een feit dat elke zweep specifieke eigenschappen heeft waarom die gemaakt is voor een bepaalde tak van sport.

 

Dressuur – dressuurzweep

Deze zwepen zijn lang en licht van gewicht. Ze liggen makkelijk in de hand en door hun lengte kun je je paard makkelijk corrigeren zonder dat het teveel opvalt. Dressuurzwepen zijn toegestaan in de klasse B en L en mogen maximaal 110cm lang zijn. Boven de klasse L is het rijden met zweep verboden. Voor het africhten zijn er wel zwepen te koop die langer zijn dan 110cm, maar deze mogen op geen enkele wedstrijd gebruikt.

Springen – springzweep

In de springsport maakt men gebruik van een springzweep. Deze zwepen zijn extra kort en vaak hebben ze een flapje aan het uiteinde. Dit is om het paard extra alert te maken. Springzwepen moeten extra kort zijn omdat ze geen belemmering mogen vormen op de sprong. Op wedstrijden zijn springzwepen tot 75cm toegestaan in alle klassen.

Mennen – koetsierszweep

De koetsierszweep heeft de eigenschappen lang en licht. De zweep is licht van gewicht zodat de koetsier hem gedurende de rit makkelijk kan dragen. Van lengte is de koetsierszweep lang, wanneer dit niet het geval was is het onmogelijk om je paard te corrigeren tijdens het mennen.

Recreatief rijden – allround zweep

De meest gebruikte zweep is de allround zweep. Deze zijn in verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten, van roze glitters tot bruin leer. De meest gangbare lengtes voor de allround zwepen zijn 60 tot 120cm. Hieronder vallen de meer spring gerelateerde zwepen als dressuurzwepen.

Longeren – longeerzweep

Longeerzwepen zijn extra lange zwepen met een “zwiep” stuk er aan. Die extra lengte is noodzakelijk omdat je tijdens het longeren uiteraard verder weg staat van je paard. Denk hierbij aan een zweep van ongeveer een meter lang. Deze zwepen worden gebruikt om het paard ondersteuning te bieden tijdens het longeren. Het is de bedoeling dat je ze gebruikt als verlengstuk van je eigen arm.

 

Waar koop ik een zweep voor het paardrijden?

Niet alle mensen zijn een voorstander van het rijden met zweep. Het grootste deel van de paardensporters rijd dagelijks met zweep. Terwijl een ander deel van de mensen hier juist fel op tegen is. Wanneer een ruiter de zweep gebruikt voor het afstraffen, wordt dit al snel als zielig gezien.

Voor de ruiters die er wel voor kiezen om met een zweep te rijden is er een breed aanbod! Stap een ruitersportzaak binnen, en je ziet verschillende modellen en kleuren. Kijk je op een ruitersport webshop, dan heb je keus uit honderden soorten zwepen voor allerlei verschillende disciplines. Een normale zweep hoeft niet duur te zijn, die prijs ligt rond de €15. Zoals met de meeste artikelen kun je ook een zweep uitbreiden met exclusieve materialen en kleuren. Op die manier kunnen de prijzen hoger oplopen. Af en toe staan er leuke ruitersportaanbiedingen online waar ook leuke zwepen op kunnen worden aangeboden. Als je zelf creatief bent, kun je ook je eigen zweep maken! In deze video word er uitleg gegeven over hoe je dat kunt doen ! 

 

Je eigen zweep maken (video)

  

 

Welke zweep ben ik nodig voor het paardrijden?


Tagged with