Wistjij
Gezondheid

Het belang van vitamine B12

Een belangrijke vitamine is vitamine B12. Dit is een essentiële voedingsstof en heeft een belangrijke rol bij DNA-synthese, bloedaanmaak, hersenfuncties en cellulaire herstelprocessen. Als je een laag vitamine B12-gehalte hebt, kan dit veel verschillende gezondheidsklachten veroorzaken. Het vroeg opsporen en voorkomen van een vitamine B12-tekort is zeer belangrijk, onder andere om beenmergfalen te voorkomen.

B12 kan in het lichaam komen in twee vormen. Dit zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine. Methylcobalamine is belangrijk in het lichaam. Het is belangrijk voor onder andere de aanmaak van myeline, DNA en verschillende neurotransmitters. Het helpt ook bij de afbraak van homocysteïne. Hierdoor heeft het een verzorgende invloed op bloed- en hartvaten en de hersenstofwisseling. In de mitochondriën is adenosylcobalamine werkzaam. Dit is onder andere betrokken bij de stofwisseling van eiwitten, vetzuren en cholesterol. Het speelt ook een rol bij de aanmaak van hemoglobine en de energiehuishouding.

Als je ouder bent neem je beter B12 op uit een supplement dan uit voeding. Als je vegetarisch eet, krijg je minder B12 binnen. In beide situaties kun je het aanvullen met een B12-supplement. Vijf tot tien procent van de Nederlandse bevolking heeft een gebrek aan B12. Bij ouderen loopt dit percentage op tot twintig of dertig procent.

B12 komt in voeding vooral voor in de vorm van adenosylcobalamine en methylcobalamine. Dit zijn beide biologische actieve vormen van B12 hoe het in het lichaam gebruikt wordt. Cyanocobalamine is een synthetische vorm van B12 die in vrijwel alle supplementen wordt gebruikt. Het voordeel van de biologische vormen is dat deze vorm van B12 direct voor het lichaam beschikbaar is.

B12 is dus erg nodig in ons lichaam en we mogen ze niet vergeten op pijl te houden. Het is mogelijk om dit kunstmatig of biologisch in te dienen. Welke vorm jij het beste kunt innemen, hangt van je situatie en je leeftijd af. Via topvitamins zijn er verschillende vormen van supplementen te bestellen, zoals Dr Mercola.

Het belang van vitamine B12