Er zijn wijnsoorten in allerlei soorten en maten. Het kan in de supermarkt lastig kiezen zijn wanneer je niet weet waar woorden en termen voor staan. Voor wijnliefhebbers is dat juist het spannende aan wijn. Iedere fles heeft andere eigenschappen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen indeling in de verschillende soorten wijn te maken is. De belangrijkste indeling is: rode wijn, witte wijn, rosé wijn, mousserende wijn en zoete wijn. De zoete wijn is weer in te delen in rode en witte zoete wijn. Een bekende zoete wijn is bijvoorbeeld port (die kan zowel rood of wit zijn). Daarnaast is bijvoorbeeld Sauternes een bekende witte wijn. Bij mousserende wijn zullen de meeste mensen direct denken aan champagne. Maar naast champagne zijn er heel veer andere soorten bubbeltjeswijn. Zo is er prosecco, Lambrusco, Asti Spumante en Cava. De Moscato d’Asti is een zoete mousserende wijn. Een geweldige dessertwijn.

Rode en witte wijn zijn niet zo gemakkelijk onder te verdelen. Er zijn namelijk zoveel soorten van deze wijn. Deze soorten wijn zijn het makkelijkste te verdelen op het gebied waar ze vandaag komen en van welke druiven ze zijn gemaakt. De meeste soorten rode wijn worden gemaakt van de druiven: Cabernet sauvignon, Merlot en Pinot Noir. De meeste soorten witte wijn worden gemaakt van de druiven: Chardonnay, Sauvignon blanc en Semillion.

Een goede reden om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten wijn is de combinatie met eten. Niet elke soort wijn gaat goed samen met al het eten. Rode wijn is goed te combineren met vlees. Hoe zwaarder de maaltijd hoe beter te combineren met een zware soort wijn (hoog tanninegehalte). Vis is weer goed te combineren met witte soorten wijn. Mousserende en zoete soorten wijn worden meestal ingezet als aperitief of als dessert. Genoeg te genieten in ieder geval!

Heerlijke wijnsoorten


Tagged with