Wistjij

Wat is een detox kuur en hoe werkt het

 

Een detox kuur is een kuur waarbij je je lichaam ontgift. Je lichaam wordt gereinigd van afvalstoffen en gifstoffen. Er zijn verschillende manieren waarbij het lichaam wordt gereinigd. De meest voorkomende manieren om het lichaam te ontgiften zijn: vasten, detoxkuren, klei behandelingen, klysma’s , warmwaterbaden, oil-pulling en supplementen. Je lichaam speelt zelf ook een zeer grote rol bij het ontgiften van de organen. Echter kan het nooit kwaad als je je lichaam ook een handje helpt hiermee. 

Hoe verontreinigd het lichaam zichzelf?

Een afvalverwerkingssysteem is iets wat het lichaam van nature bezit. Het lichaam ruimt de lichaamsvreemde en potentieel toxische stoffen op. Dit wordt via de lever gedaan, maar ook je maagdarmkanaal, nieren en huid spelen een rol in dit systeem. 

Er zijn twee verschillende stoffen die het lichaam onderverdeeld. Dit zijn de wateroplosbare en de vetoplosbare stoffen. De wateroplosbare stoffen kunnen makkelijk door het lichaam afgevoerd worden. De nieren halen deze stoffen uit het lichaam, deze plas je dan weer uit. De vetoplosbare stoffen moeten eerst door een aantal andere stappen gaan in de lever om volledig afgevoerd te worden. 

Reiniging door nieren en lever

Voor het opruimen van vetoplosbare stoffen heeft het lichaam twee systemen. De eerste is het verbinden aan gal. Dit wordt in de lever gedaan. Als de stoffen worden gebonden aan gal worden deze uiteindelijk via de ontlasting uitgescheiden. Het tweede systeem gebeurd ook in de lever. Door biotransformatie worden de vetoplosbare stoffen via verschillende stappen wateroplosbaar gemaakt. Dit wordt via urine uitgescheiden.

Detoxkuur

Als je een ongezonde leefstijl hebt, je lichaam wilt reinigen of gewoon gezond wilt doen is het sterk aangeraden om je lichaam te reinigen. Dit kan gedaan worden door verschillende detoxmethoden. Dankzij dit worden alle schadelijke stoffen in het lichaam afgevoerd. Het ontgiften of detoxen van het lichaam is zeer gezond. Maar ook dit moet met mate gedaan worden. Het volgen van een gezond voedingspatroon met de schijf van vijf zal een groot verschil maken.

 

 

 


Artsen roepen ouderen op: ‘Ga erop uit’

Er is nog een grote groep ouderen die nog steeds thuis blijft omdat ze bang zijn om corona te krijgen, ondanks het feit dat ze volledig gevaccineerd zijn. Het is niet gek dat ouderen bang zijn, omdat zij tot de kwetsbare groep behoren. Een groep die relatief gezien snel met ernstige klachten in het ziekenhuis belandt en een groep die sneller overlijdt ten gevolgen van dit virus. Er zijn genoeg ouderenzorg vacatures te vervullen, maar geen enkele vraagt hulp voor ouderen om om te gaan met corona. Daar blijkt dus wel degelijk behoefte aan te zijn om problemen op de langere termijn te voorkomen.

Ouderen moeten dagelijks leven weer oppakken

Ouderen-artsen begrijpen de angst, maar vinden het belangrijk dat ouderen toch wat gaan ondernemen. Ook dat is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zelfs de kleinste uitjes zeggen veel ouderen nog af, zoals een verjaardag van een kleindochter, de leesclub of op visite bij de buren. Artsen willen dat deze ouderen hun dagelijks leven toch weer gaan oppakken, want anders is er kans op een isolement. Dat is niet wenselijk.

Angst

Het nieuws over de nieuwe corona varianten werkt niet mee aan het gevoel van veiligheid dat bij veel ouderen ontbreekt. Ook al wordt er geroepen dat mensen weer veilig buiten een boodschap kunnen doen, toch hebben velen er nog moeite mee om de deur uit te gaan. Dat zorgt voor de nodige problemen en (geestelijke) achteruitgang. Deze mensen zitten maar binnen, bewegen minder, eten slechter en hebben meer kans op valpartijen en ziekten. Daar komen het gevoel van eenzaamheid en sociaal isolement bij. Een depressie ligt op de loer en al deze gevolgen samen maken mensen weer kwetsbaar.

Dementie

De groep ouderen die erg kwetsbaar is, zijn de ouderen met beginnende dementie en nog thuis wonend zijn. Ze kampen al met de problematieken die dementie met zich brengt. Zo hebben deze mensen al sneller de neiging zich te isoleren, met alle gevolgen van dien. Denk daarbij aan het groter worden of ontwikkelen van angsten en gedragsproblemen en prikkelbaarder en onrustig worden.

Onderaan de streep wordt het risico dat deze groep mensen corona krijgt kleiner dan de kans op schade aan de gezondheid ten gevolgen van het thuisblijven.

https://www.zorgdesq.nl/vacatures-ouderenzorg/


Tagged with
Wistjij

Fysiotherapie voor verlichting van nekpijn

Fysiotherapie is een van de meest voorkomende behandelingen van chronische nekpijn. De meeste fysiotherapieprogramma’s voor nekklachten bestaan uit het toepassen van behandelingen die de pijn en/of stijfheid voldoende verminderen om te kunnen beginnen met een oefenprogramma voor het versterken en strekken van de nek. De specifieke methoden en oefeningen die bij fysiotherapie worden gebruikt, evenals de duur van het behandelplan, kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Doelen van fysiotherapie bij nekpijn
Fysiotherapie bij nekpijn heeft doorgaans de volgende doelen:

  • Verminderen van pijn en stijfheid
  • Verbeteren van de bewegingsmogelijkheden van hoofd en nek
  • Ontwikkelen van dynamische versterking van de nek en de ondersteunende musculatuur
  • Strategieën ontwikkelen om te voorkomen dat de pijn terugkomt
  • Zelfs als de pijn niet volledig kan worden weggenomen, kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de houding en functie van de nek bij dagelijkse bewegingen.

Wanneer fysiotherapie kan worden aanbevolen
Fysiotherapie voor de nek kan worden aanbevolen in een aantal gevallen, zoals:

Ongespecificeerde chronische pijn. Wanneer nekpijn blijft bestaan of steeds terugkeert, kan het moeilijk zijn om de exacte bron of het mechanisme van de pijn vast te stellen. Zelfs zonder diagnose kan het versterken van de nekspieren helpen om de nekwervelkolom beter te ondersteunen en beter bestand te maken tegen pijn.

Herstellen van letsel. Sommige blessures, zoals een whiplash, kunnen de weke delen en gewrichten van de nek beschadigen, wat kan leiden tot pijn en/of stijfheid die weken of veel langer kan aanhouden. Een fysiotherapieprogramma kan de pijn verminderen en helpen de nek weer normaal te laten functioneren.

Herstellen van een operatie. Sommige operaties die aan de nek worden uitgevoerd, kunnen in de weken en maanden daarna tot aanzienlijke pijn en stijfheid leiden. Bij een anterieure cervicale discectomie met fusie (ACDF) bijvoorbeeld, worden 2 of meer wervels in de nek gefuseerd, waardoor de manier waarop sommige nek- en bovenrugspieren bewegen kan veranderen. In dergelijke gevallen kan fysiotherapie helpen om stijfheid te overwinnen, de nekfunctie te verbeteren en pijnlijke spasmen te verminderen of te voorkomen terwijl de spieren opnieuw worden geconditioneerd.

Kijk ook eens naar fysiotherapie voor rugklachten.


Wistjij

Behandeling van een hernia

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de wervelkolom. Bij een rughernia bevindt deze zich meestal in de onderrug op een van de laatste lendenwervels of staartwervels. Deze uitstulping kan op verschillende manieren ontstaan, zoals slijtage door ouderdom, overmatig sporten of een ongeluk. De tussenwervelschijf laat bij de hernia een of meerdere zenuwen afknellen. Dit zorgt voor pijn in de rug en vaak ook pijn in een of beide benen. Soms komen er ook verlammingsverschijnselen voor, zoals uitval en kracht- of gevoelsverlies.

 

Behandeling van een hernia

Een behandeling van de hernia kan op verschillende manieren gebeuren. Soms kan het voldoende zijn om met fysiotherapie te werken aan de houding en spierversterking en daarnaast medicamenten te nemen tegen pijn en rust te houden. De hernia kan dan vanzelf afgebroken worden door het lichaam.

Als de klachten echter langer aanhouden en fysiotherapie heeft geen effect, kan de hernia geopereerd worden. Hierbij wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijderd zodat de zenuw niet meer bekneld ligt en de klachten zullen verdwijnen. Er wordt vaak een snee in de lengte van de rug gemaakt. Boven de plek waar de hernia zit, worden de lange rugspieren aan beide kanten losgemaakt en opzij gelegd zodat de hernia bereikt kan worden en de zenuwwortel weer vrijgelegd kan worden. Deze operatie wordt een discectomie genoemd. Er kan ook gekozen worden voor een micro-endoscopische operatie. Hierbij wordt de spier niet losgemaakt om bij de plek te komen, maar wordt de spier gespleten. Deze manier van opereren kan invloed hebben op de mate waarin een spier schade heeft na de operatie.

 

Wat gebeurt er na de behandeling van de hernia?

Nadat de hernia is geopereerd, moet de patiënt meestal veel rust houden. De rug is erg kwetsbaar en heeft veel tijd nodig om te herstellen. Daarom is het belangrijk om in de eerste 6 weken na de operatie zo min mogelijk te zitten, niet te tillen en niet te sporten. Het is raadzaam om veel te liggen, af en toe een klein stukje te wandelen voor zover dat gaat en fysiotherapeutische oefeningen langzaam op te bouwen zodat de spieren in de rug sterken worden en de rugwervels minder belast worden. Na 6 weken kunnen de activiteiten weer langzaam opgepakt worden. Volledig herstel naar het oude activiteitenniveau kan maanden duren.


Wistjij

Wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?

Wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?

Manuele therapie en fysiotherapie zijn termen die tot verwarring kunnen leiden. Veel mensen gebruiken de termen door elkaar. Dus wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?

Weet u nog dat u bij wiskunde leerde over verzamelingen en deelverzamelingen? Het komt hierop neer: manuele therapie is een deelverzameling van fysiotherapie. Dus hoewel alle manuele therapie kan worden beschouwd als fysiotherapie, vallen niet alle vormen van fysiotherapie onder manuele therapie.

Manuele therapie of fysiotherapie?

Als het gaat om manuele therapie, is de relevante betekenis “het gebruik van de handen” of “hands-on”. Voor fysiotherapeuten is manuele therapie letterlijk “hands-on therapie”. Een fysiotherapeut gebruikt zijn of haar handen om een behandeling te geven.

Fysiotherapie omvat aanvullende behandelingen die je “hands-off” zou kunnen noemen. Fysiotherapeuten helpen patiënten vaak bij het gebruik van oefenapparatuur om hun lichaam te herstellen.

Onder fysiotherapeuten heeft het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie niets te maken met het feit dat de ene vorm beter is dan de andere. Het is alleen in specifieke gevallen dat de ene vorm van therapie een meer geschikte en effectieve behandeling kan bieden.

Een belangrijk onderscheid tussen manuele en fysiotherapie heeft te maken met het kunnen identificeren van de bron van het probleem van een patiënt. Fysiotherapeuten die zijn opgeleid in de technieken van manuele therapie kunnen hun handen gebruiken om het specifieke weefsel of gewricht te isoleren dat de symptomen van de patiënt veroorzaakt. De handen geven informatie die geen enkel ander evaluatie-instrument kan repliceren.

Manueel en Fysiotherapie Team

Manuele therapie en fysiotherapie vormen een geweldig team. Elke therapie heeft zijn voordelen, en samen vormen ze een dynamisch duo! Bij Medifit Fysio Tilburg hebben ze therapeuten die zowel in manuele als fysiotherapeutische technieken zijn opgeleid. Dat betekent dat u en uw therapeut ook een dynamisch duo vormen!

 

https://www.medifitfysiotherapie.nl/locaties/fysiotherapie-tilburg/


Tagged with

Wat weet jij over intermittent fasting?

Intermittent fasting is een afvaltechniek die de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Deze manier van afvallen berust zich voornamelijk op het aanpassen van het eetpatroon. Deze verandering in het eetpatroon zorgt ervoor dat het lichaam gewend raakt aan het binnenkrijgen van minder voeding. Op deze manier probeert men gewicht te verliezen. In deze blog vertellen we je meer over intermittent fasting!

Wat houdt intermittent fasting in

Intermittent fasting vertaald naar het Nederlands betekent letterlijk ‘Periodiek vasten’. De naam verraad ook al grotendeels wat het precies inhoudt. Bij een intermittent fasting dieet wordt er een dagdeel gevast. Dit gaat vaak aan de hand van ratio’s. Denk hierbij aan een 8:16 ratio, maar ook de 6:18 en 4:20 ratio zijn veelvoorkomende ratio’s binnen het intermittent fasting. De ratio’s staan voor het aantal uren op een dag dat men wel en niet mag eten. In alle gevallen is het lagere getal het aantal uur dat er wél gegeten mag worden. De overige uren op een dag dient er niets gegeten te worden. In deze tijd ben je dus aan het vasten en zal je lichaam op den duur vet gaan verbranden. Dit komt omdat het lichaam zelf wel energie moet verbranden om te blijven functioneren. De theorie achter intermittent fasting is dat het lichaam nadat de voeding op verbrand is het lichaam vanzelf het vet gaat verbranden om te kunnen blijven functioneren. 

Voordelen intermittent fasting

Het grootste voordeel van intermittent fasting is dat je behoorlijk snel lichaamsgewicht kunt verliezen. Dit komt omdat je bij intermittent fasting je lichaam in principe te weinig voeding geeft om de gehele dag te kunnen functioneren. Door je lichaam te weinig te voeden zal de verbranding van de vetten in een stroomversnelling gaan. Het is geen gouden stelregel in het afvallen, maar met intermittent fasting kun je wel erg snel gewicht verliezen! Dit gaat natuurlijk hand in hand met hetgeen dat je consumeert in de uren waarin je mag eten. Als je in deze uren alleen maar ongezonde dingen eet dan schiet het niet op. Als je in deze uren jezelf gezonde voeding voedt, dan zul je snel gewicht verliezen!

 


Wistjij

De gevolgen van en oplossing bij een overspannen gevoel

De gevolgen van en oplossing bij een overspannen gevoel

Wanneer je last hebt van een overspannen gevoel kan dit je erg in de weg zitten. Iedereen maakt zich wel eens zorgen, maar wanneer je hier te lang mee blijft lopen kan dit allerlei vervelende lichamelijke klachten tot gevolg hebben. Wanneer je overspannenheid op tijd herkent kun je echter een hoop ellende voorkomen. Met een overspannen gevoel blijven lopen kan tot een burn-out leiden, met een langdurig hersteltraject tot gevolg. Hoe herken je overspannenheid op tijd en zorg je dat je van dit gevoel afkomt?

Hoe ontstaat overspannenheid?

Een overspannen gevoel ontstaat wanneer je te lang met zorgen blijft lopen. Diverse situaties kunnen dit soort gevoelens doen ontstaan. Of je nu veel stress op je werk ervaart of financiële problemen hebt, een dierbare hebt verloren of hoge verwachtingen aan jezelf stelt; het kan je opeens te veel zijn. Overspannen zijn wordt ook wel surmenage genoemd. De gevolgen van een langdurig stressvolle situatie kunnen lichamelijke klachten zijn. Zo merk je op den duur aan je lichaam dat er iets aan de hand is.

Lichamelijke klachten als gevolg van een overspannen gevoel

Wat zijn dan de symptomen van een overspannen gevoel? Je bent prikkelbaar en hebt last van stemmingswisselingen. Je hebt het gevoel geen tijd te hebben voor rust of ontspanning en hebt een opgejaagd gevoel. Bovendien gaat slapen slecht en wanneer het wel lukt wordt je moe wakker. Daardoor krijg je een oververmoeid gevoel. Je maakt onnodig fouten en kunt je slecht concentreren. Mogelijk herken je één of meerdere van deze klachten. Wat kun je er in dit geval aan doen?

Dit is wat je aan overspannenheid kunt doen

Stap één is om te achterhalen wat je stress oplevert. Dit zorgt ervoor dat je het probleem bij de basis kunt aanpakken en ermee aan de slag gaat. Ontdek welke situatie het voor jou lastig maakt. De tweede stap is erover te praten. Of dit nu met een bekende is of met een coach die je professionele hulp kan bieden; het is belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Heb je de onderliggende oorzaak achterhaald? Zorg dat je genoeg rust en ontspanning hebt. Dit helpt je om langzaam van je overspannen gevoel af te komen. Beweeg voldoende: ga naar buiten of start met yoga. Alles voor een leger hoofd!Tagged with
Wistjij

De ziekte Usher

De ziekte Usher is een zeer zeldzame, erfelijke aandoening. Mensen die het syndroom van Usher dragen hebben doorgaans last van gehoorverlies, slecht zicht en eventueel evenwicht. Mensen met de ziekte Usher worden doof of slechthorend geboren en gaan vanaf hun kinderjaren of puberteit ook minder zien. Omdat het een erfelijke, recessieve overdraagbare aandiening is, betekent dit dat beide ouders het syndroom moeten dragen om dit vervolgens aan hun kind te kunnen overdragen. Dit komt doorgaans bij 1 op de 10.000 mensen voor. De ziekte Usher kan niet worden genezen.

 

De gevolgen van de ziekte Usher

 

De gevolgen van de ziekte Usher hebben gevolgen op het dagelijks leven. Het is zeker niet makkelijk niet goed of helemaal niet te kunnen horen of zien. Mensen met de ziekte Usher zijn niet in staat te compenseren met andere zintuigen. Dit komt doordat het zicht en gehoor beide worden aangetast. Hulpmiddelen als spraak afzien of liplezen wordt na verloop van tijd ook steeds moeizamer tot onmogelijk. Alledaagse activiteiten kosten om deze reden ontzettend veel energie. De ziekte Usher zorgt voor een beperking in informatie, communicatie en mobiliteit. Deze beperkingen kunnen ervoor zorgen dat ze oververmoeid raken en zich isoleren van sociaal contact.

 

De types van de ziekte Usher

 

Er zijn drie verschillende types bekend van de ziekte Usher. Mensen met type 1 zin vanaf geboorte doof en kunnen dus niets horen. De ziekte kan zich niet verder ontwikkelen binnen dit type. Mensen met type 2 zijn slechthorende geboren en kunnen dus een beetje horen vanaf hun geboorte. Helaas duurt het bij type 2 niet lang voor zij volledig doof zijn. Mensen met type 3 kunnen tijdens kun kindertijd slechthorend worden. In latere levensjaren of in de puberteit ontstaat naast gehoorverlies ook problemen bij zicht. Dit gebeurd ongeacht welk type je hebt. Uiteindelijk worden alle mensen met de ziekte Usher doofblind.

https://ushersyndroom.nl/wat-is-het-ushersyndroom/


Tagged with
Wistjij

Fysio in Nieuwland

De beste fysio in Nieuwland is Zee in beweging. Het afgelopen jaar was in verschillende opzichten erg vervelend. En ook mijn 2020 werd er niet beter op. De nachtmerrie van elke voetballer werd werkelijkheid. Na een luchtduel kwam ik op één been terecht. Ik hoorde een knak en viel op de grond. Het duurde niet lang voordat ik wist hoe laat het was. Ik had mijn kruisband afgescheurd. Een vreselijke blessure die niet alleen heel lang duurt maar die daarnaast ook nog eens heel veel revalideren vereist. Voordat ik geopereerd zou worden is het tijd om opzoek te gaan naar een geschikte fysio. Zo is het van belang dat je beenspieren weer zoveel mogelijk zijn opgetraind zodat je vervolgens sterker uit de operatie komt. Ik ging dus snel opzoek naar een geschikte fysio in Nieuwland.

Een fysio in Nieuwland

Aangezien ik nog nooit in mijn leven zwaar geblesseerd was geraakt ben ik nog nooit eerder in aanraking gekomen met een fysio. Ik keek snel rond en kwam uiteindelijk bij enkele fysiotherapie terecht. Eén van deze fysio was Zee in beweging. 

Fysio in Nieuwland bij Zee in beweging

Toen ik mijn eerste afspraak bij deze fysio in Nieuwland had was ik best wel zenuwachtig. Wat gaan ze zeggen over mijn knie? Hoe lang zal alles duren? Hoe zijn de mensen die er werken? Al deze twijfels werden snel weggenomen na een erg fijne sessie. Ik werd geholpen door een erg vriendelijke man die mij over van alles en nog wat vertelden en met wie ik vervolgens enkele oefeningen deed.

Zee in beweging is er fijn!

De sessies die volgden waren eigenlijk erg leuk. Ik werd op een goede en leuke manier ondersteund, en daarnaast gingen alle oefeningen steeds beter. Ik werd erg goed begeleid tot aan mijn operatie. Nadat ik geopereerd was volgde een nieuwe sessie. Er werd goed gekeken naar mijn knie en ik kreeg bepaalde oefeningen voor thuis mee. De maanden die volgden heb ik samen met Zee in beweging hard gewerkt aan mijn herstel. Twee keer per week was ik er welkom, en ik ben heel erg blij dat ik toen voor deze fysio in Nieuwland gekozen heb.


Wistjij

Een relaxerende massage in Bussum voor uw lichaam en geest

Voelt u dagelijks stress? Zitten uw schouders helemaal vast door de dagelijkse stress? Elke dag stapt u die gele trein in, met die donkere zakken onder uw ogen en uw tanden geel van de americano’s die u dagelijks naar binnen slurpt tegen de uitputting? Voelt uw lichaam zwaar aan, bent u gespannen en heeft u behoefte om er even helemaal uit te stappen met een heerlijke massage in bussum? Kom dan bij onze kliniek in Bussum voor een ontspannende massage. Wij bieden de beste massages aan in de regio Bussum en omstreken voor een ontspannende break waar u echt aan toe bent. Bij onze massage kliniek in Geleen zijn onze masseuses experts op het gebied van massage. Na onze massage voelt u zich weer als nieuw.

 

Weer als nieuw

Laat uw spanningen en stress achterwege met onze massage in Bussum. Onze experts zijn opgeleid in verschillende massage technieken om zo de meest effectieve behandeling te weeg te brengen. Wij gaan zorgvuldig uw lichaam af en sporen uw knelpunten af om deze weg te werken, na onze massage in Bussum voelt u zich beslist als een nieuw persoon. Uw lichaam verdient ontspanning, helen en zorg en u voelt zich beslist weer helemaal in orde na onze massage in Bussum.

 

Betaalbaar en voor elk budget

Het leven is een zwaar bestaan. U moet rekeningen betalen, werken, trouwen, de kinderen ophalen, uw partner tevreden houden en dan ook nog maar zien te ontspannen in al die waanzin. Daarom verdient u deze massage als geen ander, omdat wij vinden dat iedereen een massage verdient, hanteren we voordelige tarieven en prijzen zodat iedereen gebruik kan maken van onze massage in Bussum. Wij willen zo toegankelijk mogelijk blijven voor iedereen in Bussum en dat doen we door lage prijzen en hoge service aan te bieden. Bent u benieuwd, wilt u een heerlijke massage?