Wistjij
Dienstverlening

Gebruik van rvs in de voedselindustrie

In de voedselindustrie wordt er veel gebruik gemaakt van rvs. Het wordt voor het maken van voedsel tot het opslaan er van gebruik. Er gelden wel strikte regels voor het gebruik van rvs, om verontreiniging te voorkomen.

 

Oppervlakteruwheid

 

Bij de regels en wetten dat zijn opgesteld voor het gebruik van rvs in de voedselindustrie, speelt de ruwheidswaarde een grote rol. Er zijn dan ook specifieke waardes vastgesteld, waaraan de rvs in de voedselindustrie aan moet voldoen. De waarde is afhankelijk van waar het ingezet word. De waarde voor de voedselcontainers zijn anders, dan die voor de apparaten dat de voedsel produceren. De oppervlakteruwheid is wel altijd heel laag, maar hoe laag dit word, is afhankelijk van het doel van de rvs.

 

Certificaat voor het slijpen van rvs

 

De rvs moet in alle gevallen wel goed glad geslepen worden en de bedrijven die dit doen moeten meestal een certificaat tonen, waarmee ze kunnen aantonen dat ze voldoen aan de eisen van de voedselindustrie. Ze moeten namelijk de instrumenten hebben om de ruwheid te kunnen meten en het daadwerkelijk tot de gewenste graad kunnen slijpen. De reden dat de rvs glad moet zijn, is dat bacterie en vuil zich hechten aan ruwe oppervlaktes. Het is dan ook moeilijk om ruwe oppervlaktes te reinigen en in de voedselindustrie kiezen ze juist voor rvs, omdat het goed reinigbaar is.

 

Reinigen volgens strikte regels

 

Ook de rvs reinigen moet volgens strikte regels gebeuren, want het gaat tenslotte om voedsel. Wanneer de rvs reinigen niet goed gebeurt kan dit grote gevolgen hebben, want zo kan het verontreinigd raken, doordat er nog bacterie of vuil op de rvs zit. Vroeger was het proces van rvs reinigen, een heel lange en uitdagende proces. Tegenwoordig is de rvs reinigen wel wat makkelijker geworden, dankzij recente innovaties. Zo een innovatie dat vaak word ingezet voor het reinigen van rvs is de ultrasoon methode.

 

De ultrasoon methode voor rvs reinigen

 

Ultrasoon is de meest efficiënte manier, om rvs volledig schoon te krijgen. De ultrasoon apparaat werkt met lage frequentie geluidsgolven. Het zijn dan ook deze lage frequentie geluidsgolven dat voor het geweldige reiniging effect zorgen. De lage frequentie geluidsgolven begeleiden namelijk het reinigingsvloeistof tot diep in de poriën van de rvs. Hierdoor word niet alleen het oppervlakte van de rvs grondig schoon, maar ook in de metaal zelf word er gereinigd, waardoor er een steriele effect word bereikt. Zo is de rvs niet alleen schoon, maar ook nog eens volkomen steriel.

Gebruik van rvs in de voedselindustrie