Wistjij
Wijn

De invloed van rode wijnglazen op de smaak van de wijn

Het verbaast heel veel liefhebbers wat nu eigenlijk de invloed is van rode wijnglazen op rode wijn. Natuurlijk kunnen we allemaal wel een winkel bedenken waar we al voor een paar euro een paar glazen hebben. Maar echt goede rode wijnglazen worden gemaakt van kristalglas en bij voorkeur bohemische kristalglas. Waarom bohemisch kristalglas hoor ik je zeggen? Bohemisch kristalglas is goedkoper in productie door de lagere arbeidslonen en is misschien wel een van de weinige beschermde kristalglas soorten met de hoogste kwaliteit. Door de goedkopere productie is het wel nog steeds betaalbaar voor gewone consumenten die willen genieten van een goed glas rode wijn.

De vorm van rode wijnglazen.

Een van de oorzaken van de smaaksensatie die je proeft door de wijn te drinken uit een goed glas is de vorm. Rode wijnglazen hebben bijvoorbeeld een veel rondere kelk dan witte wijnglazen. Natuurlijk heeft ieder rood wijnglas dit en ook en goedkoop glas. Maar bij echte design glazen heeft de ontwerper nog meer nagedacht over hoe de smaak van het wijn het beste kan worden overgebracht. Daarnaast wordt er nagedacht over het walsen van de wijn voor het vrijkomen van de aroma’s. Een perfect glas is hier speciaal voor gemaakt om je te laten genieten van een rode wijn.

De invloed op de omgeving.

De meeste glazen zijn gemaakt van gewoon glaswerk vooral als je kiest voor een goedkoop glas. Het nadeel hiervan is dat de omgeving invloed heeft op de smaak. Door het glaswerk heen dringt de geur van de omgeving door tot in de rode wijn. Dit beïnvloed de smaak die je proeft bij het drinken van de rode wijn. Kies je voor bohemisch kristal dan kunnen deze smaken absoluut niet doordringen. Je proeft zo exact dezelfde smaak zoals de wijnmakers het oorspronkelijk bedoelt had. Dit maakt de investering in goede rode wijnglazen meer dan waard.  

De invloed van rode wijnglazen op de smaak van de wijn