Wistjij
Image default
Financieel

Btw berekenen in Excel

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de btw in Excel kunt berekenen. We bespreken hoe u de spreadsheet instelt, hoe u de belasting berekent en hoe u de belasting op uw facturen toepast. Aan het einde van dit artikel kunt u de btw nauwkeurig berekenen in Excel voor uw bedrijf.

Btw berekenen in Excel

Als u ondernemer bent, komt er veel op u af. Een belangrijke berekening die u moet maken, is het bedrag aan belasting over de toegevoegde waarde (btw) dat u verschuldigd bent over de producten en diensten die u verkoopt. Gelukkig kun je deze berekening eenvoudig in Microsoft Excel doen en zo kunt u gemakkelijk uw btw berekenen.

Om de btw in Excel te berekenen, hoef je alleen maar de totale kosten van het product of de dienst te vermenigvuldigen met het btw-tarief. Dit geeft u het bedrag aan btw dat u verschuldigd bent over de aankoop. Houd er rekening mee dat niet alle landen een btw-systeem hebben, dus neem contact op met uw lokale overheid om te zien welke tarieven van toepassing zijn.

Verschil tussen inclusief en exclusief btw

Inclusief btw (belasting over de toegevoegde waarde) betekent dat de belasting is inbegrepen in de prijs van het goed of de dienst. Als een goed bijvoorbeeld een prijs heeft van € 100 inclusief btw, dan zijn de totale kosten voor de consument € 110.

Exclusief btw betekent dat de belasting niet is inbegrepen in de prijs van het goed of de dienst. Als een goed bijvoorbeeld een prijs heeft van € 100 exclusief btw, dan zijn de totale kosten voor de consument € 100.

Het verschil tussen inclusief en exclusief btw kan in Excel worden berekend met behulp van deze formule: =(B2-B1)*(1+C2/100) waarbij B2 inclusief btw is en B1 exclusief btw is, en C2 het btw-tarief is.

Berekening van de totale prijs inclusief btw

Wanneer u iets koopt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de totale kosten, inclusief eventuele belastingen die kunnen worden toegevoegd. In Europa is de belasting over de toegevoegde waarde (btw) een veel voorkomende belasting die op veel artikelen wordt geheven. Het btw-tarief verschilt van land tot land, maar ligt meestal rond de 20%.

Als je de totaalprijs inclusief btw wilt berekenen, kan dat wat lastig zijn. Met een beetje knowhow en een paar eenvoudige stappen kan het echter vrij eenvoudig worden gedaan. In dit artikel laten we je zien hoe je dat doet.

Om de totaalprijs inclusief btw te berekenen, moet u eerst het btw-tarief bepalen voor het land waar u winkelt. Dit is meestal te vinden op de website van de overheid of in een publicatie als The Economist.

Het btw-bedrag berekenen

Wanneer u goederen en diensten verkoopt, moet u belasting over de toegevoegde waarde (btw) in rekening brengen over de verkoop. Het berekenen van btw is niet moeilijk, maar het kan verwarrend zijn als je het niet gewend bent. In dit artikel leest u hoe u het btw-bedrag in Excel kunt berekenen. Een handig hulpmiddel hiervoor is berekenen.nl.

Om het btw-bedrag te berekenen, moet u eerst de belastbare waarde van het artikel weten. Dit is de prijs van het artikel voordat er kortingen of belastingen worden toegepast. De belastbare waarde wordt vermenigvuldigd met het btw-tarief om het btw-bedrag te bepalen.

Als u bijvoorbeeld een product verkoopt voor $ 100 en het btw-tarief is 20%, dan is het btw-bedrag $ 20,00 ($ 100 x 0,20 = $ 20).

Omrekenen tussen percentages en decimalen

Om een percentage naar een decimaal te converteren, deelt u het percentage door 100. Om een decimaal om te rekenen naar een percentage, vermenigvuldigt u het decimaalteken met 100. Stel dat u de belasting over de toegevoegde waarde (btw) in Excel wilt berekenen. Het btw-tarief in uw land is 20%, dus u zou 0.20 invoeren als de waarde voor de btw-tariefcel in uw Excel-werkblad. Stel dat u 5% als waarde in een cel wilt invoeren. U zou 0,05 invoeren als de waarde voor die cel.