Wistjij
Image default
Muziek

Bladmuziek accordeon van Danse Macabre

2020 was het jaar van Beethoven (250ste geboortejaar) en dit jaar is die van de Franse componist Camille Saint-Saëns; 2021 is namelijk zijn 100ste sterfjaar. Bladmuziek voor accordeon van Saint-Saëns speelt dus een belangrijke rol dit jaar.

De nieuwe Mozart

Saint-Saëns was geschoold met Beethoven, maar ook Bach en Mozart. Hij componeerde veel soorten muziek; van opera en symfonie to concert muziek en kamermuziek. Zijn voorliefde lag echter bij de klassieke muziek en piano, dus schreef hij uiteindelijk veel meer symfonieën, concerten, symfonische gedichten, sonates en kamermuziek. 

Sommige tijdgenoten noemden hem “de nieuwe Mozart”, maar jonge Franse componisten vonden hem vaak maar ouderwets en saai. Toch hebben zij enorm veel aan hem te danken.

Camille had overigens niet alleen interesse voor muziek. Hij onderscheidde zich ook in talen, wiskunde, literatuur, maar zijn voorkeur ging uit naar filosofie, archeologie en astronomie.

Geen piano maar orgel

In de tijd dat Saint-Saëns naar het conservatorium van Parijs ging, werden studenten, zelfs uitmuntende pianisten als Saint-Saëns, aangemoedigd om zich te specialiseren in het orgelspel. Een loopbaan als kerkorganist leek namelijk meer kansen te bieden dan die van een solo pianist.

In 1874 componeerde Camille “Danse Macabre”, een hit gebaseerd op een gedicht van de Franse schrijver Henri Cazalis. De inhoud is als volgt: een donkere nacht, de wind huilt op het kerkhof. De klok slaat twaalf (harp). De dood stemt krassend zijn viool en nodigt de doden uit om uit hun graf te komen. De doden dansen een huiverige wals (echter een prachtige melodie). Dan steekt een storm met windvlagen en donder op. Griezelig klapperen de beenderen van de doden (xylofoon). Dan kraait er een haan (hobo) en keren de doden terug in hun graven. Geheel in de lijn van de duistere sfeer van de Danse Macabre, nam Camille de melodie van het “Dies irae” uit de Latijnse dodenmis op in zijn werk. 

Accordeonorkest

De compositie heeft later tekenfilms en toneelstukken voor Halloween geïnspireerd en wordt zoals wellicht bekend, al jaren gebruikt in het spookhuis van de Efteling. Tevens is de muziek in vele bezettingen bewerkt, zoals voor het accordeonorkest. Het zou eigenlijk in geen enkel goed orkest mogen ontbreken.

https://www.accordamusica.nl