Zo haal jij het autotheorie examen!

Wat goed dat je het gehaald hebt! Gefeliciteerd! Op naar je Rijbewijs! Dit zijn allemaal dingen die ook jij erg graag zou willen horen. Het betekent namelijk dat je een stapje dichterbij het halen van je rijbewijs bent. Want om af te mogen rijden, heb je toch echt eerst dat papiertje nodig: het theorie-examen. Helaas gaat dit niet bij iedereen geheel vanzelf. Er zijn mensen die er 2,3,4 keer of misschien wel vaker over doen. Om het te voorkomen dat dit jou overkomt of de schade te beperken hebben wij een aantal goede tips voor je. Jij wilt tenslotte ook het liefst vanaf nu in 1 keer je theorie-examen halen, of niet?! Door je theorie te halen en je goed voor te bereiden op de praktijk leer jij veilig rijden en heb je geen pechhulp nodig.

Tip 1: Onderschat het auto examen niet!

Dit klinkt misschien heel erg logisch, maar dat is het zeker niet. In praktijk blijkt het dat velen van ons de neiging hebben om toch op het laatste moment nog wat leerstof in te krijgen of ‘het wel te denken te weten’. STOP! Dit is niet de manier hoe je erin hoort te staan. Uit ervaring is het auto theorie-examen een stukje ingewikkelder dan je in eerste instantie denkt. In het boekje lijkt de stof een stuk makkelijker en logischer dan op het examen. Leer deze dus goed uit je hoofd. Maarrrrr, let op! Het komt ook wel eens voor dat iemand te lastig denkt dan iets wat vrij logisch blijkt te zijn. Het beste is dus om de stof goed te leren en proefexamens te doen om de juiste feeling een beetje te krijgen. Zo ben je het best voorbereid op de vragen. 

Tip 2: Vraag ruim van tevoren al het theorie-examen aan

Dit zeggen we niet voor niks. Het kan enorm druk zijn en daardoor kan het zijn dat er geen plek meer voor jou is op het moment dat jij het theorie-examen zou willen doen. Je hebt vast al genoeg stress of gezonde spanning om het examen zelf en zit hier tzt echt niet op te wachten. Een andere reden om het theorie-examen ruim van tevoren aan te vragen is om jezelf een deadline op te leggen. Ben jij een beetje lui en ben je een kei in dingen uitstellen? Plan alvast een afspraak in! Zo leg jij een datum vast en voel je meer druk om nu alvast te beginnen met leren. Let wel op: bereken altijd iets meer tijd dan je nodig hebt. Mocht er iets tussendoor komen waardoor je een dagje niet kunt leren, dan kun jij je dit prima veroorloven zonder dat jouw auto theorie hier de dupe van wordt! 

Tip 3: Maak tijdens het leren notities

Door notities te maken tijdens het leren en het maken van proefexamens leer je wat je fouten zijn. Zo krijg je een inzicht in je fouten en kun je hier gericht aan werken om deze op te lossen.

Tip 4: Neem ruim de tijd voor het leren van de theoriestof

Begin niet een paar dagen voor het theorie-examen met leren. Er komt meer stof bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Het boekje lijkt misschien wel dun, maar vergeet niet dat het vooral erg nuttig is om een aantal (vanaf ongeveer 2 tot oneindigveel) proefexamens te maken. Deze kosten ook veel tijd. Een mens is niet gemaakt om een groot aantal uren achter elkaar te leren, dus om de stof beter te onthouden kun je dit beter ruim inplannen en verdelen over minimaal een maand. 

Heel veel succes met leren en alvast gefeliciteerd met het halen van jouw theorie-examen! Misschien mag je dan eindelijk je tweedehands fiat 500 kopen.Tagged with
Wistjij

Sla een nieuwe weg in met een cursus persoonlijke ontwikkeling

Een cursus persoonlijke ontwikkeling kan je helpen als jij het gevoel hebt dat je leven een sleur is geworden en dat je vast zit. Elke dag werken, naar de sportschool, gezond eten en een actief sociaal leven, het zijn slechts enkele voorbeelden van wat wij denken dat van ons wordt verwacht. Maar is dat ook echt zo? Als jij geen grote professionele wensen hebt, dan hoef je geen carrière te maken, maar kun je je leven anders invulling geven. Het is immers jouw leven. Tijdens persoonlijke coaching en de cursussen persoonlijke ontwikkeling van de How Company draait het erom dat je leert de aandacht te geven aan wat jij wilt met je leven.

Een ander perspectief met een cursus persoonlijke ontwikkeling

Soms kan het helpen om een stapje terug te nemen en jezelf en je leven van een ander perspectief te bekijken. Vaak zijn we zo druk dat het lastig is om de dingen te relativeren, maar als je van een afstandje naar jezelf kijkt kun je je huidige situatie beter analyseren. Tijdens een cursus persoonlijke ontwikkeling leer je weer te zien wat de bijzaken zijn en hoe je je kunt richten op het correct invulling geven aan je leven. Hoe belangrijk is dat dat je drie keer in de week naar de sportschool gaat als je in plaats daarvan een cursus kunt volgen en je carrière kunt veranderen? Je kunt weer balans vinden met de hulp van persoonlijke coaching of een cursus persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke coaching voor een leven zonder stress

Een grote factor die invloed heeft op hoe je je leven leidt is stress. Soms kan het allemaal zo overweldigend zijn dat je niet meer weet waar te beginnen. Daarom kan persoonlijke coaching je helpen met het verminderen van stress door eerst naar jezelf te kijken. Wat zijn je kwaliteiten en wat zijn je tekortkomingen? Tijdens persoonlijke coaching wordt je de spiegel voorgehouden en kun je met een paar kleine veranderingen een aanzienlijk relaxter leven tegemoet gaan.Tagged with

Outplacement als doekje voor het bloeden?

Outplacement wordt vaak door werkgevers voorgesteld wanneer deze van plan zijn werknemers te ontslaan. Over outplacement wordt soms wat lacherig gedaan maar uit recent onderzoek blijkt in ieder geval dat het volgen van een outplacementtraject de acceptatie van het ontslag dragelijk maakt.

Vaak zie je dat mensen die net ontslagen zijn gaan solliciteren op allerlei vacatures, zonder eerst stil te staan bij het ontslag zelf. Voor het accepteren van het ontslag neemt men vaak te weinig tijd, waardoor de kans zelfs groter wordt dat ook de nieuwe baan eindigt in een onoverkomelijk ontslag. Dit geeft vaak ook een scheef beeld op je cv waardoor het solliciteren naar een andere baan weer moeilijker wordt. Begeleiding door een outplacementbureau kan dit helpen voorkomen.

Vaak ervaart men het ontslag als falen. Ik ben niet goed genoeg. De reactie “ze hebben een vies spelletje gespeeld”, is een vaak horende klacht.

Dit zijn eigenlijk de reacties die een tegenovergesteld effect hebben op het verwerkingsproces dus ook op het vinden van een nieuwe baan en zelfs op het verdere verloop van iemands carrière.

Het erkennen van je talenten, maar ook je minder sterke kanten is erg belangrijk. Je kan ook te ambitieus zijn waardoor het halen van je doelen niet realistisch is. Te weinig ambitie is ook niet goed, dit is iets wat werkgevers niet willen. Dit komen we tegen bij standaard brieven, een te anoniem cv, slecht voorbereid zijn op sollicitatiegesprekken, etc. Je moet jezelf wel altijd blijven uitdagen.

Outplacement en balans tussen werk en privé

Het is bijna een modewoord! Als het thuis goed gaat, gaat het op je werk ook goed. Maar niets is minder waar. In outplacementtrajecten staan we altijd stil bij de optimale balans tussen werk en privé. We gaan niet in iemands privéleven wroeten, maar indien er privéproblemen zijn die de weg naar een nieuwe baan bemoeilijken proberen we tijdens een outplacementtraject wel handvatten te geven om aan een oplossing te werken of de problemen beheersbaar te maken.

Twijfelen aan jezelf is heel normaal

Als je net je baan hebt verloren dan is het logisch dat je aan jezelf gaat twijfelen. Die twijfel hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. Neem de tijd om uit te vinden wat je echt wilt, maar ook wat je kan. Wees duidelijk naar jezelf én je omgeving.

Vaak is dit een goede methode voor het verwerken van je ontslag. Maar ook het stellen van vragen helpt. Waar sta ik nu? Wat zijn de mogelijkheden? Hoe ga ik die onderzoeken? Wat is daar voor nodig?

Het trechteren van al die vragen is mogelijk. Om dit te versnellen, is het helemaal niet verkeerd en zelfs aan te raden om met iemand te klankborden. Vooral iemand met veel praktijkervaring en veel parate kennis van bijv. de arbeidsmarkt. Dit vergemakkelijkt niet alleen het proces van het vinden van ander werk maar vergroot ook het zelfvertrouwen en het bewust zijn van je kwaliteiten.

Rein Reddingius is Senior Consultant bij Werkcontact Outplacement & Re-integratie

Outplacement als doekje voor het bloeden?


Tagged with